Nobel-díjas előadó a CSFK Csillagászati Intézetében

3055

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének több évtizedre visszanyúló szemináriumsorozata rangos meghívott előadásával folytatódik. Február másodikán délután Sir Roger Penrose (Oxfordi Egyetem) angol matematikus és elméleti fizikus fog előadni A termodinamika második törvénye: fekete lyuk szingularitásoktól a konform ciklikus kozmológiáig (The Second Law of Thermodynamics: from Black-Hole Singularities to Conformal Cyclic Cosmology) címmel. Penrose fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban fizikai Nobel-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben Reinhard Genzel német és Andrea Ghez amerikai csillagászok a Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk megfigyeléséért kaptak megosztott fizikai Nobel-díjat.

Sir Roger Penrose és a Nobel-díj (Forrás: Nobel Prize Outreach, fotó: Fergus Kennedy)

Szabó Róbert, a Csillagászati Intézet igazgatója elmondta, hogy kollégáival évek óta dolgozik azon, hogy a legrangosabb szakmai előadókat nyerjék meg intézeti előadónak, hiszen ez óriási inspiráció a fiatal kutatói generációnak, valamint magasabb szintre emeli és elmélyíti a szakmai kapcsolatokat. A Konkoly-Nobel szemináriumsorozat keretében meghívott legkiválóbb előadók fontos visszajelzést jelentenek az intézetben folyó szakmai munka rangját illetően is. A sorozatban 2022-ben többek között előadást tartott, és a fiatal kutatók támogatására tett erőfeszítéseiről is beszélt Dame Jocelyn Bell Burnell, a pulzárok felfedezője, akinek a felfedezése szintén Nobel-díjat ért (csak éppen témavezetőjének), illetve a csillagszeizmológiával foglalkozó, Kavli-díjas Conny Aerts a Leuveni Egyetemről. Idén február közepén pedig Jill Tarter, a SETI (földön kívüli intelligencia) kutatásának legendás alakja lesz a szemináriumsorozat előadója. Az intézet igazgatója hozzátette, hogy a Konkoly-Nobel program keretében 2023 folyamán további Nobel-díjas előadók is várhatók.

A szakmai érdeklődők az intézet weboldalán található zoom-linken kapcsolódhatnak be Sir Roger Penrose angol nyelvű előadásába.

Az előadásnak virtuálisan helyet adó CSFK Csillagászati Intézet (fotó: Molnár László)

További információ:

Szabó Róbert, igazgató
szabo.robert@csfk.org
30-9726076

(nyitókép forrása: Festival della Scienza, CC BY-SA 2.0)

Kapcsolódó írásunk: Gyorshír: Fekete lyukak kutatói nyerték el a fizikai Nobel-díjat 2020-ban

Hozzászólás

hozzászólás