2036: becsapódás elhalasztva!

4014

Ez a körülbelül 350 méteres égitest 2004 decemberében került hirtelen a figyelem középpontjába, amikor a felfedezés utáni megfigyelési adatok alapján kiderült, hogy 2029. április 13-án, egy pénteki napon bekövetkező földközelítése alkalmával 2,7%-os valószínűséggel eltalálja anyabolygónkat. Egy ilyen becsapódás igen komoly következményekkel járna a felszabaduló, körülbelül 5 megatonna TNT (!) robbanásának megfelelő óriási energia miatt. (Összehasonlításul a hiroshimai atombomba "mindössze" 15 kilotonna TNT-nek megfelő rombolóerővel bírt). Steve Chesley (NASA, Jet Propulsion Laboratory) szerint azonban az azóta rendelkezésre álló adatok és számítások alapján mind a 2029-es, mind a 2036-os veszélyes közelítések fenyegetése kisebb lesz: a becsapódás valószínűsége 2036. április 13-án az eddig feltételezett 1:45000-ről négy az egymillióhoz csökkent.

A fantáziarajz a 2029 tavaszán esedékes közelítést ábrázolja, ekkor a kisbolygó szabad szemmel is megfigyelhető lesz mint az állócsillagok között viszonylag gyorsan mozgó égitest. [Dan Durda]

A Hawaii-i Egyetem Csillagászati Intézetének kutatói több száz, különböző obszervatóriumokban (University of Hawaii; Steward Observatory, Kitt Peak, Arizona; Arecibo Observatory, Puerto Rico) készült, publikálatlan felvételt elemezve csökkentették a pozíciómérések hibáját, ezzel pontosítva a (99942) Apophis kisbolygó pályaelemeit. Ámbár a 2029-es becsapódás esélye minimálisra csökkent, a felülvizsgált pályaelemek szerint egy meglehetősen szoros közelítés fog bekövetkezni 2068-ban is, az akkori ütközés valószínűsége azonban nem túl nagy: három az egymillióhoz. De ahogyan a 2029-es és a 2036-os előrejelzések is egyre pontosabbá váltak az újabb adatok fényében, várható, hogy a 2068-as kataklizma valószínűsége is még kisebbé válik az előttünk álló évtizedek megfigyelési eredményeinek birtokában.

Az Apophis 2006 karácsonyán készült, 30 darab felvétel összegzésével előállt képen. Mivel az egyedi képek az elmozduló, halvány kisbolygó pozícióját megőrizve lettek összegezve, az egyébként pontszerű, kör alakú csillagok elnyúlt csíkokként figyelhetőek meg. [David J. Tholen, az University of Hawaii 2,24 m-es távcsövét használva.]

Az Apophis mindazonáltal rekord közelségben fog elhúzni bolygónk mellett 2029. április 13-án. A 30 ezer km-es távolság azt jelenti, hogy hozzávetőleg a geostacionárius műholdak pályájának távolságában fog elhaladni mellettünk. Az egyiptomi mitológiában szereplő, pusztítást hozó alakról elnevezett kisbolygó ekkor szabad szemmel is látható lesz, így a közelítés egyúttal pazar látványosságot és remek alkalmat kínál majd az újabb tudományos mérések (például radaros alakmeghatározás) számára.

Forrás: Astronomy Now Online, 2009. október 8.

 

Hozzászólás

hozzászólás