Villanás és porösvény a tűzgömb nyomán

1393

Egy hónappal ezelőtt mi is több cikkben számoltunk be a 2008 TC3 jelű kisbolygó történelmi becsapódásáról, mely valójában légköri robbanás volt, szilárd darabok vélhetően nem érték el a felszínt. Bár az eseményt magát a rendkívül gyéren lakott, sivatagos vidéken nem látta senki, a robbanás fényét repülőről, hangját felszíni hangdetektorok segítségével, a légkörben repülő tűzgolyót pedig a Meteosat 8 műhold felvételein megfigyelték. Az elmúlt napokban két újabb érdekes felvétel került elő, melyek azonosítása a szorgos gyűjtőmunkát végző szakemberek munkáját dicséri.

A robbanás helye és a felvillanást rögzítő egyiptomi webkamera igencsak messze van egymástól.

Az egyik felvétel egy egyiptomi üdülőhely, El Gouna webkamerájának képe, amely a robbanás helyétől 725 km-re északra, a Vörös-tenger partján található. Sajnos pont a robbanással ellentétes irányba néz, ám úgy tűnik, hogy a helyi időben 04:46:25-kor felvett képen valami megvilágítja a látómező szélén látható épületeket. A 36 másodperccel előbb és 17 másodperccel később felvett képeken viszont éjszakai sötétségbe burkolózik a táj. A feltételezések szerint az innen nézve bőven a horizont alatt izzó meteor olyan fényes volt, hogy ekkora távolságból is bevilágította az éjszakát. Az időpont mindenesetre tökéletesen egyezik a más megfigyelésekből levezetett értékkel. Az október 19-én, nagy holdfázisnál készült tesztképek alapján – melyeken teljesen sötét a táj – azt becsülik, hogy a légköri robbanás közelében nappali világosság lehetett, de még a 725 km-re lévő egyiptomi helyszínen is a telehold fényét jóval meghaladó villanás volt látható.

Egy öt képből álló animáció, amely az egyiptomi webkamera felvételeit mutatja a légköri robbanás időpontja környékén.

Az eddig legközvetlenebb felszíni észlelés azonban a minap az APOD-on közzétett helyszíni felvétel, amely a pirkadat perceiben készült, és az órákkal korábban, a kisbolygó égése közben a légkörben szétszórt port mutatja, amit a kelő nap fénye megvilágít. Jól látható, hogy különböző magasságokban más-más sebességgel és irányba fújó szelek már nagyon összekuszálták az eredetileg egyenes porsávot. A nyom szerkezete és főleg furcsa, opálos színe egyértelművé teszi, hogy nem felhőkről van szó. Már sok nagy tűzgömbnél tapasztalták, hogy a magaslégkörben szétszórt hatalmas mennyiségű, rendkívül finom por órákkal az esemény bekövetkezte után is látható.

A tűzgömb nyoma Észak-Szudán felett a robbanás hajnalán (APOD)

2000. május 10-én este hazánkból is látható volt egy nappali meteor rombuszt formázó nyoma, melynek repülését Vingler Béla is megfigyelte Győrből: "Tegnap (május 10.) este egy hatalmas tűzgömböt láttam 19:16 NYISZ-kor, még a nappali égen. A légkörbe érkezés helyén hosszú ideig füst nyom volt látható, ami kékes-szürke színű volt. Az észlelés után a légkörbe érkezés helyén lévő már szürke színű felhőpamacs  20:55-re hatalmas rombusz alakot vett fel. A helyét  az alatta elúszó felhőpamacsokhoz képest nem változtatta. A jelenség sorsát a láthatóságáig, 21:00-ig figyeltem."

 

 A 2000. május 10-ei nappali tűzgömb nyoma Budapest felett, másfél órával az esemény után. (Veres Viktor felvétele)

Hozzászólás

hozzászólás