A japán holdszonda felébredt a hosszú, hideg holdi éjszaka után és felvételeket készített a leszállóhelyéről

14605

A Hold felszínére simán leszállt japán SLIM holdszondáról kiderült, hogy fejjel lefelé állt meg a talajon. Néhány nappal ezelőtt a Nap megfelelő irányból meg tudta világítani a napelemeket és a szonda energiaellátása helyreállt. A szonda folytatta a leszállóhelyén a Hold felszínének kutatását.

A Japán Űrügynökség (JAXA) SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) holdszondája 2024. január 19-én simán leszállt a Hold felszínén a mintegy 270 méter átmérőjű Shioli-kráter közelében. Mint kiderült, a napelemei nem fordultak a Nap irányába, mert leszálláskor az űreszköz nem a megfelelő helyzetben ért talajt. A szondát kikapcsolták, amikor az energiája 12%-ra csökkent, de addig is érkeztek tőle a Földre telemetriai adatok.

A telemetriai adatokból és a szonda, valamint az egyik mini-robot kamerájával készült felvételekből kiderült, hogy a SLIM leszállóegysége úgy szállt le, hogy fékezés közben a hajtóművei közel függőlegesen állva fordultak a felszín felé, majd a tervek szerint a leszállás utolsó szakaszában a leszállóegység vízszintesbe fordult volna, és a talpaival ilyen helyzetben érte volna el a felszínt. A Hold felszínén úgy nézett volna ki, mint Jumbo elefánt, az ismert mesehős. De nem így sikerült talajt érni. Ugyanis a SLIM leszállóegysége végül is nem a tervek szerinti helyzetben ért talajt a Holdon, hanem “orrára vagy fejre állva” állapodott meg stabilan a felszínen. A leszállóegység holdi helyzetéről a tőle néhány méterre, a felszínen levő LEV-2 “robotszöcske” holdjáró kamerájával sikerült felvételt készíteni. A LEV-2 felvételeit a LEV-1 robot küldte el a Földre, ugyanis a LEV-2 robotnak nincs közvetlen kapcsolata a Földdel, csak a másik robottal vagy a leszállóegységgel, azonban ez utóbbinak már nem volt energiaellátása a Földdel való rádiókapcsolatra.

A SLIM leszállóegység “fejjel” lefelé érte el a Hold felszínét és ott stabilan megállt. A felszínre sikeresen kibocsátott LEV-2 robotszöcske holdjáró és a leszállóegység kamerája által készített felvételekből rekonstruált holdfelszínen így néz ki a SLIM lander (JAXA, SLIM, Sky and Telescope, 2024.02.26.).

Január 29-én ismét bekapcsolták a szondát, miután valamennyire feltöltődtek az akkumulátorai. Ez volt a szonda első „felébredése” a leszállását követően és néhány napig volt ismét aktív, amíg február 1-jén a leszállóhely holdi helyi éjszakai sötétségbe borult.

Az eredeti terv szerint a holdi helyi reggel idején a Nap a holdi keleti irányból érte volna a SLIM napelemeit, de a rendellenes leszállási helyzete miatt a napelemek a holdi nyugati irány felé fordulva álltak be, vagyis a holdtölte utáni időszakban kb. február 1-ig érte napfény a napelemeket. Ez után remény volt arra, hogy az energiaellátás helyreáll és feltöltődhetnek az akkumulátorok, és folytatódhat a tudományos kutatást. A kis felszíni robotjárművekkel is fennállhat majd a kapcsolat.

Az alábbi felvétel már az alacsony napállásnál készült, amikor a SLIM-szonda leszállóhelyén már közeledett a holdi éjszaka és a felszíni alakzatoknak hosszú sötét árnyéka lett.

Erősen alkonyodik a SLIM holdszonda leszállóhelyén 2024. január 31-ről február 1-jére virradó földi éjszakán a SLIM holdszonda által készített felvételen. A Nap egyre alacsonyabban van a holdi látóhatár közelében, az árnyékok hosszúak és egyre nagyobb sötét terület lesz a leszállóhelyen (JAXA SLIM Twitter, 2024.02.01. 08:34 AM).

Optimista várakozásnak megfelelően a SLIM leszállóhelyén a holdi nyugati irányból a Nap elkezdte megvilágítani a szonda Nap irányába álló napelemeit és az elektromos áramellátás kezdett helyreállni. A SLIM az ébredezését egy határozott, egyértelmű rádiójel Földre küldésével jelezte 2024. február 25-én. Ez volt a holdszonda második „felébredése”.

A SLIM holdszondáról 2024. február 25-én magyar idő szerint 11 óra körül a JAXA földi irányítóközpontjába beérkezett első „ébredési” rádiójele éles függőleges vonalszakasz a jel-idő diagramon (JAXA SLIM Twitter, 2024.02.26. 05:36 AM).

A holdi rettenetesen hideg éjszakában, amikor a hőmérséklet mintegy -130 fokra csökkent, az alacsony hőmérséklet ellenére a szonda elektronikája túlélte ezt az extrém körülményt, jóllehet nem várták, hogy több hétig elviseljen ilyen hideget.

A SLIM egy földi napon belül, 2024. február 26-án már rendelkezett annyi elektromos energiával, hogy ismét felvételeket készítsen a leszállóhely felszínéről a Shioli-kráter közelében, közel a pereméhez.

A SLIM MBC (Multi-band Camera) 700-1700 nanométer közötti tartományban 10 színben (10 sávban) felvételeket készítő kamerája által készített felvételen a leszállóhelyen a megvilágítás változása megfigyelhető (JAXA SLIM, SPACE.COM, 2024.02.26.).
A SLIM 257 fekete-fehér felvételéből összeállított mozaikkép a leszállóhelyhez közeli holdi tájat mutatja. A rendellenesen ferdén álló szondáról a horizont is ferdén látszik (JAXA SLIM / University of Aizu / Ritsumeikan University,, Sky and Telescope, 2024.02.26.).

A SLIM MBC kamerájával a Hold felszíni összetételének jellegzetes alkotórészei (például magnézium és más elemek) kimutathatók. Fontos a Mg/(Mg+Fe) arány atomi szinten való meghatározása, amivel a holdi köpeny felszínre került anyagának tanulmányozása válik lehetségessé. Ha a szonda működőképes marad még egy vagy esetleg több nagyon hideg holdi éjszaka után is, akkor a leszállóhely felszínének összetétele feltérképezhető lesz – legalábbis a kamera által belátható terület, amit a rendellenes helyzetben landolt („fején álló”) leszállóegység helyzete megenged.

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 Kozmikus hatások és kockázatok projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás