Új égitest a Naprendszer peremén

10518

Újabb törpebolygót találtak a Pluto pályáján túl. Az égitest segíthet a feltételezett X-bolygó utáni hajtóvadászatban.

Scott Sheppard (Carnegie Intézet) és munkatársai (Chad Trujillo és David Tholen) a Naprendszer peremének vizsgálatakor egy új égitestet találtak messze a Pluto pályáján túl. A 2015 TG387 jelölést viselő törpebolygó pályája megerősíti azt a feltételezést, hogy Naprendszerünkben létezhet egy kilencedik bolygó, közkeletű nevén az X-bolygó.

A 2015 TG387-et, amit a TG betűk, valamint a Halloweenhoz közeli észlelés miatt a felfedezői The Goblinnak, vagyis A Koboldnak becéznek, 2015-ben észlelték először a Hawaii-on található 8 m-es japán Subaru-távcsővel. Felfedezésekor a Pluto távolságának körülbelül két és félszeresére, 80 csillagászati egységre volt a Naptól, átmérőjét pedig legfeljebb 300 kilométerre becsülték.

A felfedezéshez vezető két felvétel, amelyek három óra különbséggel készültek a Subaru-teleszkóppal. A 2015 TG387 középen látható. Forrás: Scott Sheppard

A belső Oort-felhőben mostanáig csupán két égitestet ismertünk: a Sedna nevű és a 2012 VP113 jelölésű törpebolygót. A Kobold pályájának félnagytengelye mindkét társáénál nagyobb: a pálya legtávolabbi pontján 2300 csillagászati egységnél is távolabb van a Naptól. Elnyújtott pályája miatt ugyan a Naphoz legközelebbi ponton, vagyis perihéliumban 65 csillagászati egységre megközelíti csillagunkat, de még így is azon kevés naprendszerbeli égitest közé tartozik, amelyek sosem jutnak túl közel az erős gravitációs térrel rendelkező óriásbolygókhoz.

Az új törpebolygó, a 2015 TG387, valamint a belső Oort-felhő két törpebolygója, a 2012 VP113 és a Sedna pályája a Naprendszer külső régiójában. Illusztráció: Roberto Molar Candanosa és Scott Sheppard (Carnegie Intézet)

Trujillo és Nathan Kaib (Oklahomai Egyetem) számítógépes szimulációkat futtattak, hogy megtudják, hogyan befolyásolhatja egy ismeretlen bolygó a 2015 TG387 jelű égitest pályáját. A szimulációk többsége megerősítette, hogy a Kobold pályája akár a Naprendszer fennállása óta stabil lehet, és anyagát egy másik, a Földnél nagyobb tömegű bolygó gravitációs ereje terelhette össze. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért hasonló a Naprendszer legtávolabbi égitesteinek pályája, és miért nem módosítja azokat tovább a feltételezett bolygó.

Sheppard a három törpebolygót kenyérmorzsákhoz hasonlította, amelyek a kutatókat a kilencedik bolygóhoz vezethetik. A felfedezés még várat magára, a következő feladat most az, hogy minél több olyan égitestet találjanak a belső Oort-felhőben, amelyek pályája összefügghet a feltételezett X-bolygóéval.

Fantáziarajz az X- bolygóról, amely befolyásolhatja a 2015 TG387 törpebolygóhoz hasonló kisebb égitestek pályáját a külső Naprendszerben. Forrás: Roberto Molar Candanosa és Scott Sheppard

Forrás: New extremely distant Solar System object found during hunt for Planet X, Carnegie Science

Hozzászólás

hozzászólás