Olimpiai hírek – 2. nap

1278

Újabb helyszíni tudósítás a 9. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról.

2015.07.28. kedd

Délelőtt a munka gőzerővel megindult. A diákolimpia döntésképes szervezete, az „International Board” meetingjei végzik a munkát. Az üléseket így IBM-eknek nevezik (International Board Meeting). Ezeken vitatjuk meg a rendező ország által előkészített feladatokat, javítjuk, vagy akár el is utasíthatjuk. A legfontosabb, legjelentősebb változásokhoz időnként szavazásra is szükség van, ilyenkor a csapatok vezetőinek van 1-1 szavazati joga. Az országonként delegálható max. 2 fős megfigyelőknek hozzászólási-tárgyalási joga van, de nem szavazhatnak.

Estére, két fárasztó IBM után elkészültünk a magyarra fordítással, kinyomtattuk a diákjaink számára a feladatlapokat, és a megoldásokhoz szükséges további dokumentumokat (Holdtérkép, vaktérképek, stb.) A helyi szervezők ellenőrzés után ezeket a borítékokat leragasztották, hitelesítő pecséttel látták el és ládákba tették. A diákok nem névvel, hanem országkóddal és 2 jegyű számmal (HUN-01, HUN-02, …) vannak jelölve, ez így marad az értékelések, és a végleges sorrend kialakulásának pillanatáig.

Estére ismét erősen beborult, de másnap reggelre megtudtuk, hogy az éjszaka folyamán volt annyi derült időszak, hogy a helyi szervezők le tudták bonyolítani a nemzetközi diáksereglettel a megfigyelési forduló „SZABADSZEMES” és „KISTÁVCSÖVES” fordulóját. Hamarosan diákjaink ténykedéséről, első eredményeiről is be fogunk tudni számolni…

DSC_0332
Keményen dolgozó csapatvezetők az olimpia adminisztratív főhadiszállásán.

* * *

Pár szót a helyszínről.

Indonézia jelenleg a világ 4. legnépesebb állama. Nagyjából 255,5 milliós (kb. Európa harmadányi) lakossága kevesebb mint 2 millió km2 (Európa ötöde) szárazföldi területen él, ami ezernyi szigetet jelent. Ezek közül a legnagyobb Jáva, a teljes lakosság több mint fele – 143 millió ember (!) ezen él, noha területe alig másfélszerese hazánknak. Így kb. 1117 fő/km2 az átlagos népsűrűség, szinte elképzelhetetlen a számunkra, több mint tízszerese a miénknek. Ennek ellenére ezt nem nagyon érezni az ilyen kisebb városokban, mint ahol vagyunk – azonban a városkán átvonuló közúti forgalom döbbenetes mértéke azért érezteti a körülöttünk nyüzsgő láthatatlan tömeget… Jakarta, a főváros is Jáván található, jelenleg a világ 2. legnépesebb városa (elővárosaival 30 milliós), de elővárosok nélkül is 11 millió feletti! Ezen felül további 8 indonéz város számlál 1 millió feletti lakosságszámot.

Az olimpia történései Magelang városában történnek. Ez a mindössze Kecskemét-nagyságú város (140 ezer fő) nagyjából Jáva súlypontjában helyezkedik el, két nagy vulkán között félúton. Az országot földrajzilag a vulkánok láncolata jellemzi, amelyek pl. Jáva szigetének tengelyében is sorakoznak. A leghíresebb talán a Krakatoa, amely Szumátra és Jáva között található, emlékezetes kitörése 1883-ban volt, 36 ezernél is több halálesetet okozva. Azóta is kisebb-nagyobb kitöréseket produkál, utoljára 2014-ben. Számunkra az izgalmat a kelet-jávai, 3000 m feletti Raung júliusi kitörése okozta, ami miatt több repülőtér is zárva volt, és még némelyik most is zárva van.

Az időjárás jelenleg nagyon kellemes, napközben ugyan kissé 30 fok fölé megy, de általában kellemes, hűsítő szél fúj. Esténként 25-26 fok, ami szintén kellemes. Reméljük, hogy ez a magyaroknak barátságos klíma jót fog tenni a diákok versenyzői teljesítményének.

Hozzászólás

hozzászólás