Pályázati lehetőség az ESO-nál a 2019-es chilei teljes napfogyatkozás megfigyelésére

2953

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) immár második alkalommal szervez szociálismédia-találkozót Chilében, a La Silla obszervatóriumból 2019-ben megfigyelhető napfogyatkozásra időzítve (#LaSillaTSE). Ehhez önkéntes szociálismédia-személyiségeket keresnek az ESO tag- és partnerországaiból, köztük Magyarországról is, akik közül nyolcan a #MeetESO tagjaivá válhatnak majd. A kiválasztott résztvevőknek saját költségükön kell Chilébe utazniuk.

2019-ben teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető az ESO chilei La Silla obszervatóriumából, melyre a kutatóintézet nyolc, pályázat útján kiválasztott résztvevőt vendégül lát. Forrás: ESO.

A #MeetESO elviszi tagjait a chilei Atacama-sivatag peremén működő La Silla Obszervatóriumba. Itt csatlakozhatnak más lelkes napfogyatkozás-megfigyelőkhöz, akikkel közösen élhetik át ezt a rendkívüli csillagászati eseményt, a #LaSillaTSE-t. A résztvevők továbbá látogatást tehetnek az ESO első megfigyelőállomásán. A 2019-es esemény után 212 évet kell majd várni a következő olyan napfogyatkozásra, amely megfigyelhető lesz az ESO valamelyik obszervatóriumából.

La Silla-ról a résztvevők a Paranal Obszervatóriumba utaznak majd. Ez a megfigyelőállomás ad otthont az ESO Nagyon Nagy Távcsövének, a látható fény tartományában működő legjobb csillagászati távcsőrendszernek a világon. Itt működnek továbbá az ESO égboltfelmérő távcsövei is, amelyek a lehető legrészletesebben térképezik fel az égboltot.

Ha marad idő rá, a #MeetESO résztvevői az ESO épülés alatt álló Rendkívül Nagy Távcsövét is megtekinthetik – ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Végül a csoport ellátogat az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) obszervatóriumba is. Ez az ESO és nemzetközi partnerei által vezetett együttműködés a ma futó legnagyobb földi bázisú csillagászati program. A résztvevők mind a 3000 méter tengerszint feletti magasságban lévő ALMA központot, mind az 5000 m magasságban lévő távcsöveket meglátogathatják.

A helyszínek közötti közlekedés, a szállás, az ellátás és a tervezett programok költségeit az ESO állja. A nyolc kiválasztott résztvevőnek Chilében kell lennie 2019 június végén és július elején, és állnia kell az oda-vissza útnak a költségeit.

Az érdeklődő pályázók itt elolvashatják a részvételi feltételeket. A pályázóknak csak egy űrlapot kell kitölteniük. Kérjük a jelentkezőket, hogy szociálismédia-megjelenései során mindig használják a #MeetESO hashtaget. A nyolc résztvevőt a Facebook, Twitter, Instagram vagy YouTube csatornájukon a csillagászat iránti legnagyobb elkötelezettséget és rajongást mutató jelentkezők közül fogják kiválasztani. A szervezők biztatnak mindenkit a részvétel részletes szabályainak elolvasására.

A jelentkezőknek érdemes folyamatosan követniük az ESO kommunikációs csatornáit, és keresniük az ESO Közösségi Koordinátora, Oana Sandu személyes üzeneteit.

A nyertesek névsorát 2018 decemberében hozzák nyilvánosságra.

A második #MeetESO programmal kapcsolatos további információ itt olvasható.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás