Poros, ködös vidék az újabb kozmikus gyöngyszem

3727

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Távcsövén (Very Large Telescope – VLT) működő FORS (Focal Reducer and low dispersion Spectrograph) műszer készítette ezt a felhőkkel zsúfolt felvételt az RCW 36 (más néven Gum 20) katalógusjelű ködről. Ez a 2300 fényévre lévő képződmény az egyik legközelebbi nagy csillagkeletkezési régió. A Vitorla csillagképben található emissziós köd egy nagyobb, angolul Vela Molecular Ridge-nek nevezett csillagkeletkezési komplexum része.

Az RCW 36 (más néven Gum 20) katalógusjelű köd az ESO VLT FORS felvételén. Forrás: ESO

Az RCW 36 egyes régióiban olyan nagy az anyagsűrűség, hogy az teljesen eltakarja a hátteret – ezek fekete tintafoltoknak tűnnek. Sötétségük ellenére éppen itt születnek a világegyetem új csillagai. Az ilyen molekuláris hidrogénből és kozmikus porból álló felhők összehúzódva csillagokat és körülöttük keringő bolygókat hoznak létre, olyanokat, mint amilyen a mi Naprendszerünk is.

Ez a felvétel az ESO Kozmikus Gyöngyszemek programjának keretében készült. Ennek a tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő kezdeményezésnek érdekes és látványos égitestek megörökítése a célja. A program az ESO távcsöveit használja ki olyankor, amikor a körülmények nem alkalmasak tudományos munkára. Ennek ellenére a felvételek később esetleg tudományos kutatásokban is felhasználhatóak lehetnek, ezért ezeket az ESO a Tudományos Archívumában megőrzi, és minden csillagász számára elérhetővé teszi.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás