A Kepler-űrtávcső eredményei első kézből

992

Az elmúlt években a NASA Kepler űrtávcsöve nem csak a Naprendszeren túli bolygókról alkotott képünket forradalmasította, de a csillagok fizikájának is mind újabb részleteire derített fényt. A csillagok vizsgálatán világszerte több száz csillagász, köztük számos magyar szakember dolgozik közösen a Kepler Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorcium (KASC) tagjaként. A magyar kutatók már eddig is komoly eredményeket értek el, például az egyik legrangosabb tudományos folyóiratban, a Science-ben is jelent meg munkájuk. Idén pedig ők rendezik meg a KASC idei, immár ötödik konferenciáját 2012. június 18-22. között Balatonalmádiban.

Bár maga a konferencia a szakembereknek szól, a nagyközönség is első kézből értesülhet a Kepler szenzációs eredményeiről, két nemzetközileg elismert kutató nyilvános előadásában. A Kepler-űrtávcső eredményei: a bolygók világa és a csillagok hangjai című rendezvénynek a Pannon Egyetem ad otthont.

Az exobolygókkal kapcsolatos felfedezésekről Natalie Batalha (NASA Ames), a Kepler-misszió tudományos vezetőhelyettese, a NASA munkatársa számol be. Angol nyelvű előadását Kiss László akadémiai Lendület-ösztöndíjas szakértő tolmácsolásában hallhatjuk. Kolláth Zoltán (MTA CSFK Csillagászati Intézet, Budapest) a csillagpulzáció kutatásának nemzetközi szaktekintélye, neves ismeretterjesztő, előadásaiban egyedülálló módon meg is szólaltatja a csillagok rezgéseit, ezáltal a „szférák zenéjén” keresztül hozza közelebb a hallgatósághoz a csillagok fizikájának rejtett összefüggéseit.

 

 

 

Időpont: 2012. június 18. hétfő 19:00

Helyszín: Pannon Egyetem, Polinszky-terem, Veszprém, Wartha Vince u. 10. (a Stadionnál)

A belépés ingyenes.

Szervezők és támogatók:
Kepler Asztroszeizmológiai Tudományos Konzorcium
MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézet
Diamond Congress Kft.
Pannon Egyetem
Aarhusi Egyetem, Dánia

További információ: kasc5@konkoly.hu

Hozzászólás

hozzászólás