Csillagászati alaptanfolyam indul

Csillagászati alaptanfolyamot indít a Magyar Csillagászati Alapítvány az ELTE Csillagászati Tanszék oktatóinak közreműködésével.

18004

Csillagászati alaptanfolyamot indít a Magyar Csillagászati Alapítvány az ELTE Csillagászati Tanszék oktatóinak közreműködésével. A képzés csillagászati mesterszakra készülőknek és amatőr csillagászoknak is jó lehetőség arra, hogy elmélyedjenek a tudományágban. A tanfolyam anyaga az egyetemi alapképzések csillagászati szakirányának törzsanyagával egyezik meg, így elvégzése a középfokút meghaladó jártasságot ad a csillagászat tudományában. A résztvevők a teljesítést igazoló oklevelet is kapnak. A tanfolyam ideje fél év, két 60 tanórás trimeszterből áll.

Mire használható a tanfolyam?

(1) A tanfolyam anyaga teljes egészében lefedi a felvételi vizsga anyagát. Így a tanfolyamot különösen olyan, természettudományi vagy műszaki alapszakon tanuló egyetemi hallgatóknak, ill. ilyen irányú diplomával rendelkezőknek ajánljuk, akik nem csillagász szakirányon végezték/végzik tanulmányaikat, de szeretnének csillagász mesterszakon továbbtanulni. Számukra a tanfolyam lényegében felvételi előkészítőnek tekinthető.

(2) A csillagászati alaptanfolyam elvégzését igazoló oklevél jó ajánlólevelet jelenthet alapfokú csillagászati ismeretterjesztő előadások tartásához, szakkörvezetéshez stb.

(3) A tanfolyam alkalmas rá, hogy amatőrcsillagászok és a csillagászat iránt érdeklődők elmélyíthessék elméleti csillagászati ismereteiket.

Bár a tanfolyamhoz nem szükséges semmilyen igazolás, a szervezők azt ajánlják, hogy a résztvevő érettségizett legyen, és rendelkezzen a középfokún túlmutató, kb. a természettudományi vagy műszaki egyetemi szakok elsőéves tananyagának megfelelő matematikai és fizikai ismeretekkel.

Tematika:

A Világegyetem szerkezete
Tájékozódás az égbolton
Asztrometria
A Nap fizikája
Otthonunk, a Naprendszer
A csillagok világa
Extragalaxisok
Az asztrofizika és kozmológia alapjai
Csillagászati számítási gyakorlatok

Tanfolyam helyszíne: Budapest, XI. kerület, Infopark
Ideje: szombatonként 10:00-16:00 óra (rövid ebédszünettel) – 6 tanóra/hét
Az első alkalom: 2017. szeptember 9.

Tanfolyam díja: trimeszterenként 65 ezer Ft

Jelentkezni a honlapon lehet: http://csillagaszatialaptanfolyam.pe.hu/

A tanfolyam oktatói gárdáját az ELTE Csillagászati Tanszék munkatársai adják:
Petrovay Kristóf, Forgácsné Dajka Emese, Tóth L. Viktor, Kutrovátz Gábor, Marschalkó Gábor, Hajdu Tamás, Perger Krisztina, Nagy Melinda és Pintér Sándor.

Hozzászólás

hozzászólás