Az amerikai álom

A 2017-es Nagy Amerikai Napfogyatkozást számos honfitársunk észlelhette. Számukra ugyanolyan óriási élmény volt, mint a helyieknek. Két és fél percnyi csoda!

2558

Papp András, Aumsville, Oregon, USA.

A felvétel Oregon állam Aumsville nevű települése mellett található gördeszkaparkból készült. Az eredetileg kiválasztott észlelőhelyet az utolsó pillanatban kellett megváltoztatnunk a Madras mellett 100 négyzetkilométernél nagyobb területen tomboló erdőtűz miatt. A másnap kora reggeli, Portlandból visszainduló járaton elcsípett információk tanúsága szerint Madrasnál némi felhő és/vagy füst volt a légkörben.

Madras irányába nézve ez tőlünk is látszott, hatalmas megnyugvás volt, hogy jól döntöttünk. Az új észlelőhely választásánál is próbáltuk kerülni a zsúfolt helyeket, 20-30 fős, főként helyi piknikező társaságában sikerült ezt a kb. pirkadattól délig tartó időszakot eltöltenünk. Ugyan megfigyeltem az otthoni napfogyatkozást is, annak emléke valahogy nem égett mélyen az emlékezetembe, jó volt felfrissíteni egy kicsit idősebb fejjel, és tudatosabban megfigyelni egy hasonló eseményt.

Az augusztus 21-i teljes napfogyatkozás Papp András felvételén. Fornax 10 mechanika, Canon 700D fényképezőgép, 1/30 s expozíció, ISO 100 érzékenység ,Canon 300 mm-s objektív, f/8-as fényerő.

Az idő valami egészen furcsa szélvész gyorsasággal telt el. A totalitás mintha csak pár másodperc lett volna. A sötétség szinte szempillantás átmenet nélkül bekövetkezett. Elképesztően sötét volt, nem emlékszem, hogy nálunk is ilyen lett volna 1999-ben. Felragyogtak a csillagok, de bevallom, a lyukas napkorong látványa magához csábította a tekintetemet. Talán mindent elárul az egész élményről, hogy a totalitás végén velem együtt mindenki “instant replay”-t követelt…

Hozzászólás

hozzászólás