Csillagnézés a Hárs-hegyen

1371

Túránk a 22-es BKV busz megállójából indul. Még világosban megnézzük a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait.

 

1301 körül kezdték építeni Budaszentlőrincen a Szent Lőrincről elnevezett pálos kolostort. A török korban elpusztult épület a mai napig  romokban áll. Ma már csak az alapfalai láthatók, a századok során a kövek nagy részét felhasználták a környékbeli házak építésekor.
A kolostor romjainak megtekintése után végigsétáltunk a hárs-hegyi körúton, ami összesen 3,5 km.

A Kishárs-hegyen megnéztük az érdekesen kettős csigavonalú kilátót, sőt fel is mászunk rá. A vasból és fából készült, 6 m magas kilátó 1977-ben épült fel Makovecz Imre tervei alapján. Vázát egy lebetonozott vascső alkotja, melyen vasúti talpfákból két egymásba fonódó csigalépcsőt alakítottak ki. 2012 óta tervezője nevét viseli: Makovecz-kilátó. Tetején csodálatos panoráma fogad minket. Lábunk előtt fog heverni az egész fényárban úszó Budapest. Itt beszélünk a fényszennyezésről is. Ekkor már sötét lesz.

 

Derült idő esetén lézer segítségével megmutatjuk a téli csillagképeket, és mesélünk a hozzájuk fűződő legendákról is. Megnézzük az Ikreket, Szekerest, Cassiopeiát, Bikát, Fiastyúkot és az Oriont. Megcsodálhatjuk a Jupitert és az első negyedben lévő Holdat.

A túra ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Mindenkit szeretettel vár a túravezető: Kerényi Lilla

 

Hozzászólás

hozzászólás