Sikeres volt a nagy találkozás!

1856

Hajnalban megérkezett a várva várt üzenet, így már biztosak lehetünk benne, hogy tegnap 13 óra 50 perckor, közel tíz évnyi utazás és ötmilliárd kilométer megtétele után a New Horizons szonda sikeresen, a tervezett menetrend szerint elrepült a Pluto mellett.

Ahogy az utóbbi idők látványos űrmisszióinál már megszokhattuk, az internetnek köszönhetően igazi globális ünneppé vált a közel fél tonnás űreszköz elhaladása a Naprendszer legtávolabbi, a laikusok számára is ismert égitestje mellett. Előbb az órákat, később a perceket, végül pedig a másodperceket számlálták vissza az emberek, ahogy az alábbi, a Johns Hopkins University marylandi központjában, az elhaladás előtt 4 másodperccel készült fotón is látható.

aaa
5..4..3..2..1..0..1..2..3..4..5

Itt még csak az időpont eljövetelét ünnepelték, a megerősítő jel csak ma hajnalban, 21 órás rádiócsend után érkezett meg. A 15 perces üzenetsor szerint minden a terveknek megfelelően alakult, az első képeket délután várhatjuk, a teljes adatmennyiség és a tömörítetlen képek letöltése viszont nem kevesebb mint 16 hónapot fog igénybe venni! No nem az őrületes méretű képek miatt, hanem a hatalmas távolság okán, amely 2 kilobit/másodperces letöltési sebességet engedélyez. Ahogy a Pulispace blogon találóan írták, ehhez képest a betárcsázásos modem maga volt az internetes szupersztráda.

bbb
A New Horizons irányítói ünneplik a megerősítő üzenet beérkezését. (NASA/Bill Ingalls)

Amíg a friss képekre várunk, lássunk két tegnap közzétett felvételt. Az ismertebb, és a neten futótűzként terjedő 16 órával a legnagyobb közelség előtt készült, és egy igazi piszkos hógolyónak mutatja a Plutót. Ezt a kifejezést az üstökösökre használták régebben, amelyek egy jelentős része pont a Plutót is magában foglaló Kuiper-övből származhat. A kép már azt az oldalt mutatja, amely felett később elrepült a szonda, a középső, vélhetően friss jéggel borított területtől balra néhány kráter is egyértelműen látható.

ccc
A Pluto látható tartományban készült, megszínezett képe július 13-án, 16 órával a közelítés előtt készült, amikor a New Horizons már csak 766 ezer km-re, a Föld-Hold távolság kétszeresére volt célpontjától. (NASA/JHUAPL/SWRI)

A másik felvétel ugyan hamisszínes, a színekkel csak a felszíni anyagminőség és a formációk különbségeit jelölik, mégis ez az eddigi legbarátságosabb felvétel erről a távoli és idegen világról. A Ralph infravörös detektor mérései megmutatták, hogy a Szív formáció valójában nem egységes, keleti és nyugati felét különböző anyagok alkotják. A Charon északi pólusánál látható sapkát szénhidrogének, az úgynevezett tholinok borítják, amelyek nitrogénben gazdag légkörökben ultraibolya sugárzás hatására létrejövő vegyületek.

ddd
A Pluto és a Charon hamisszínes felvétele, amely egy nappal a közelítés előtt, infravörös mérések alapján készült, és az eltérő felszíni anyagokat jelöli. Ezek a mérések is megerősítik, hogy az apró égitestek igen változatos felszíneket mutathatnak. (NASA/APL/SwRI)

 

Hozzászólás

hozzászólás