Távoli törpebolygót fedeztek fel a Naprendszerben

8687

Csillagászok egy csoportja felfedezte az ezidáig megfigyelt legtávolabbi égitestet a Naprendszerben. Ez az első ismert objektum, amelyet több mint 100-szor olyan messze fedeztek fel, mint a Föld Naptól mért távolsága. Az objektumot 2018. december 17-én jelentették be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) Kisbolygó Központjában, ideiglenesen pedig 2018 VG18 jellel látták el. Felfedezői Scott S. Sheppard (Carnegie), David Tholen (Hawaii Egyetem) és Chad Trujillo (Észak-Arizona-i Egyetem).

A 2018 VG18 „Farout” (Messzi) becenevét elképesztően távoli, körülbelül 120 csillagászati egységre levő felfedezési helyéről kapta (1 csillagászati egységnek nevezzük az átlagos Föld-Nap távolságot). A második legmesszebb megfigyelt naprendszerbeli objektum az Eris, körülbelül 96 csillagászati egység távolságban, a Pluto pedig jelenleg nagyjából 34 csillagászati egységnyire van. Ezzel tehát a 2018 VG18 több mint három és félszer olyan messze van, mint a Naprendszerünk legismertebb törpebolygója.

A „Farout” vagy Messzi becenevet kapott 2018 VG18 törpebolygó elhelyezkedése a Naprendszer távolságskáláján más, ismert naprendszerbeli objektumokkal összevetve. (Roberto Molar Candanosa and Scott S. Sheppard, Carnegie Institution for Science)

A felfedezők kutatócsoportja egy extrém távoli naprendszerbeli objektumok keresésére fókuszáló kutatás során találta meg, mely többek között az X Bolygó, vagy kilencedik bolygóként is elhíresült feltételezett bolygóra is vadászik. Szintén ez a kutatócsoport találta októberben a 2015 TG387 jelű, Goblinként emlegetett távoli objektumot. A Goblint körülbelül 80 csillagászati egység távolságban találták, pályája pedig megfelel annak az elképzelésnek, hogy egy eddig nem látott, a Naprendszer távoli peremén elhelyezkedő, szuperföld méretű X Bolygó befolyásolná. Ennek a misztikus kilencedik bolygónak az ötlete is ettől a kutatócsoporttól származik, mikor 2014-ben felfedezték a Biden becenevű, 2012 VP113-as Neptunuszon túli objektumot, mely jelenleg nagyjából 84 csillagászati egységnél található.

A 2015 TG387 és a 2012 VP113 soha nem kerülnek elég közel a Naprendszer óriásbolygóihoz, mint például a Jupiter vagy a Neptunusz, hogy jelentős gravitációs kölcsönhatásba lépjenek velük. Ez azt jelenti, hogy ezeken az extrém távoli objektumokon keresztül belátást nyerhetünk abba, mi is zajlik a külső Naprendszerben. A kutatócsoport még nem ismeri eléggé a 2018 VG18 pályáját, így arra vonatkozóan sem tudtak még információt adni, hogy mutatja-e a feltételezett X Bolygó pályamódosító hatásának jeleit.

A Subaru teleszkóppal 2018. november 10-én készült felvételek a 2018 VG18 felfedezéséről. A két kép elkészítése között 1 óra telt el, mialatt a törpebolygó elmozdult, a háttércsillagok és galaxisok viszont nem. (Scott S. Sheppard and David Tholen)

„A 2018 VG18 jóval távolibb és lassabban mozgó objektum, mint amit valaha megfigyeltünk eddig a Naprendszerben, ezért bele fog telni pár évbe, míg teljesen meg tudjuk határozni a pályáját.” – mondta Sheppard. „Ugyanakkor hasonló részén találtuk az égboltnak, mint más extrém messzi naprendszerbeli objektumokat, ez pedig arra utal, hogy valószínűleg hasonló típusú lehet, mint más ottani egyedek. A távoli Naprendszer apró, ismert objektumainak keringési hasonlóságai pedig újabb és újabb lendületet adnak az eredeti feltevésünkre, miszerint egy távoli, nagytömegű bolygó több száz csillagászati egységre terelgetheti őket.”

„Egyelőre minden, amit tudunk a 2018 VG18-ról, hogy extrém távol van a Naptól, a körülbelüli méretét, valamint a színét.” – tette hozzá Tholen. „Mivel olyan messze van, lassan kering – valószínűleg több mint 1000 évig tart egyszer megkerülnie a Napot.”

Az objektumot először a Hawaii szigeteki Mauna Kea tetején található japán 8 méteres Subaru teleszkóppal fedezték fel 2018. november 10-én. Ezután decemberben Chile-ben a Las Campanas Obszervatóriumban is megfigyelték, a 6,5 m-es Magellan-teleszkóppal. Ezek során megerősítették, hogy 100 csillagászati egységnél távolabb van, fényessége pedig nagyjából 500 km-es átmérőre utal. Ezekből valószínűleg gömb alakú, törpebolygó lehet, színe pedig rózsaszínes, mely leginkább a jégben gazdag objektumokra jellemző.

Forrás: phys.org

Hozzászólás

hozzászólás