Oxigént lélegzik az Orion

1182

Bár a NASA Submillimeter Wave Astronomy Satellite műholdja és a svéd Odin küldetés eredményei azt jelezték, hogy a világűrben az atomos oxigén észlelt mennyisége sokkal kisebb a vártnál, az oxigén a harmadik leggyakoribb elem az Univerzumban. Ennek ellenére kétatomos molekuláris állapotában mindeddig még nem sikerült detektálni. Bill Danchi, a Herschel program kutatója szerint nagy mennyiségben kell jelen lennie ebben a formájában is, aminek detektálásához a Herschel kitűnő eszközökkel rendelkezik, hiszen több olyan hullámhossztartományban is érzékenyek a műszerei, ahol számítani lehet az oxigénmolekula nyomaira.

Az egyik legismertebb csillagkeletkezési terület az Orion-köd, ahol a Herschel űrteleszkóp molekuláris oxigén jelenlétét detektálta.
[ESA/NASA/JPL-Caltech]

A projekten dolgozó kutatók azt feltételezik, hogy az észlelt oxigén porrészecskéket beburkoló jég vízmolekuláinak alkotója volt. A fiatal csillagok sugárzásának hatására azonban a jég leolvadt a szemcsékről, a vízmolekulák pedig hidrogénre és oxigénre bomlottak. A Herschel távoli infravörösben dolgozó HIFI (Heterodyne Instrument for the Far-Infrared) műszerének mérései alapján az Orion-köd melegebb területein 1 millió hidrogénmolekulára jut 1 darab oxigénmolekula. A forró csillagoktól távolabbi, ezért hidegebb régiókban a jég nem tud felolvadni, így ott nem is detektálható az oxigénmolekula spektroszkópiai lenyomata. A Herschel projekt egy másik kutatója, Paul Goldsmith szerint ez magyarázhatja, hogy az oxigén egy bizonyos része miért marad rejtve előlünk, teljes egészében azonban még most sem érthető, hogy valójában mi is a különleges azokban a foltokban, ahol most megtalálták a molekula nyomait.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy más csillagkeletkezési területeken is kimutassák az oxigénmolekula jelenlétét.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás