Tűzvész fenyegetett két amerikai csillagvizsgálót!

2940

Néhány héttel azután, hogy a kaliforniai tűzvész során majdnem odaveszett a Lick Obszervatórium, most egy másik történelmi csillagvizsgáló, a Mount Wilson Obszervatórium menekült meg a lángoktól.

Az Egyesült Államok nyugati felén tomboló futótűz augusztus közepe óta több mint egymillió hektárnyi területet pusztított el Kalifornia államban, és több mint 600 ezer hektárnyit Oregon és Washington államban. Az elmúlt hetek forró és száraz időjárása következtében kialakult, már több ezer házat és számos életet követelő tűzvész nyomán felszálló füstöt az európai Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Kopernikusz Atmoszféra-figyelő Szolgálat, CAMS) műszerei is érzékelték.

Augusztus közepén a Lick Obszervatóriumot környékezte meg a futótűz. Miután a tűzoltók megfékezték a lángokat, a csillagvizsgáló a Facebook oldalán közzétett fotóval köszönte meg a munkájukat. Az augusztus 27-én készült képen jól látszik, mennyire állt közel a létesítmény a pusztuláshoz.

A Lick Obszervatórium 2020. augusztus 27-én. (Forrás: Lick Observatory)

Szeptemberre továbbterjedt a tűz, és veszélybe került a Mount Wilson Obszervatórium is. A Reuters 2020. szeptember 16-án közölte, hogy a tűzoltóknak sikerült megvédeniük a lángoktól az épületegyüttest, amelyet nagyjából 150 méterre közelítettek meg a lángok. A tűzoltók földi egységekkel, helikopterekkel és repülőgépekkel fékezték meg a tüzet, megvédve a műszereket és távcsöveket.

A Mount Wilson Obszervatóriumot fenyegető tűzvész 2020. szeptember 16-án. (Forrás: Mount Wilson Observatory)

Az 1740 méteres hegycsúcson található obszervatórium mintegy 50 épületnek ad otthont. A 116 éves létesítményt nem először fenyegette a tűz; kis híján menekült csak meg, amikor 2009-ben egy sokkal nagyobb tűzvész tombolt a területen. Később, 2011-ben hasonlóképpen fenyegette a pusztulás a texasi McDonald Obszervatóriumot is.

Egy ausztrál obszervatórium nem úszta meg ennyivel. Még emlékezhetünk a 17 évvel ezelőtt történt tragédiára, amikor a Mount Stromlo Obszervatórium szinte teljesen megsemmisült egy bozóttűzben.

Nem csak a műszereket és az épületeket félthetjük, ha egy obszervatóriumot tűz fenyeget. 1997-ben a csillagászattörténet egyik legjelentősebb létesítménye, a szentpétervári pulkovói obszervatórium szenvedett jelentős károkat. Az obszervatórium könyvtárának több ezer kötete semmisült meg egy szándékos gyújtogatás következtében.

Az idei amerikai tűzvész füstje a Kopernikusz Atmoszféra-figyelő Szolgálat szerint már el is érte Európát. A műholdas képeken látható, hogy a keletkező füst hatalmas területre terjedt ki. A CAMS a légkörben található aeroszolok, a szén-monoxid és a füst egyéb alkotóelemeinek műholdas megfigyelését használja az előrejelzések készítésére. „Ezek a tüzek annyi szennyeződést bocsátanak a légkörbe, hogy több mint 8000 kilométer távolságban is sűrű füstöt láthatunk. Ez mutatja, hogy nagyságukat és időtartamukat tekintve mennyire pusztítóak.” – mondta Mark Parrington, a CAMS munkatársa.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás