Ügyes trükkökkel sikerült kinyitni a Juice beszorult antennáját

2961

Három hét után sikerült kinyitni a Jupiter jeges holdjait célzó Juice űrszonda beragadt antennáját. Az üzembe helyezés első hetén merült fel technikai probléma a 16 méter hosszú, a jég alatti területeket célzó RIME (Radar for Icy Moons Exploration) antennával, ami megakadályozta, hogy az megfelelően kioldódjon a tartószerkezetéből.

A Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) fedélzeti kamerájának (Monitoring Camera) felvételein látszott, hogy a RIME antenna minden nap egy kicsit jobban mozgott a küldetés mérnökeinek köszönhetően. Először csak részlegesen sikerült kinyitni, ekkor körülbelül egy harmada volt a hossza a véglegesnek. A probléma keresése során arra jutottak, hogy egy beszorult szeg állhatta útját a nyitásnak, így néhány milliméter elmozdulás is elég volt ahhoz, hogy az antenna kiszabadulhasson.

A Juice RIME antennájának képe 2023. április 14-én. A 16 méter hosszú antenna elsőre technikai problémák miatt nem nyílt ki. (Forrás: ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)

Többféle ötletük volt, hogy ezt a fontos mérőeszközt finoman kimozgassák beszorult állapotából. Megpróbálták például rövid időre beindítani a rakétákat, így megrázva kicsit az űrszondát, majd ezután egy sor lépésben megfordították a Juice-t, felmelegítve az árnyékban levő radart. Mindezt leszámítva egyébként a Juice tökéletesen működött, a kritikus fontosságú napelemei, közepes hatótávú antennája és 10,6 méter hosszú magnetométer antennája mind sikeresen kinyíltak és működésbe léptek.

Végül május 12-én sikerült teljesen kinyitni az antennát, mikor a repülésirányító csapat egy mechanikus, nem-robbanó indítószerkezetet (NEA) sütött el a beakadt keretben. Ez olyan lökést okozott, ami pár milliméterre elmozdította a problémás szegecset és szabad utat nyitott az antennának. Az antenna teljes nyitásához még egy hasonló szerkezetet kellett elsütni, de mostanra a hónapok óta összehajtogatott antenna teljes hosszában kinyújtózhatott.

A RIME antenna első beakadt szegmensének nyitása (Forrás: ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)
A RIME antenna második beakadt részének nyitása (Forrás: ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Juice űrszonda 2023. április 14-én indult útnak egy Ariane 5 hordozórakétán a Francia Guyana területén levő európai indítóállomásról. A Juice részletes megfigyeléseket fog végezni a jupiteri rendszerben a gázóriásról, valamint a Ganymede, Callisto és Europa jeges holdjairól. A küldetés során a holdakat mint lehetséges élőhelyeket is vizsgálni fogja, alaposan megvizsgálja a Jupiter komplex környezetét, valamint a teljes jupiteri rendszert is.

A Juice fedélzeti kamerájának felvétele a távolodó Földről, körülbelül fél órával indítás után. (Forrás: ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)

A RIME radar a GALA (GAnymede Laser Altimeter) lézeres magasságmérővel, valamint a 3GM (Gravity & Geophysics of Jupiter and Galilean Moons) rádió tartományú kísérleti eszközzel együtt alkotja a Juice geofizikai eszközcsomagját. A három műszer közösen vizsgálja majd a Jupiter és holdjainak atmoszféráját, valamint vizsgálja gravitációs vonzásterüket. A Juice összesen 10 csúcstechnológiájú műszerrel indult útnak a külső Naprendszerbe, hogy eddig sosem látott részletességgel vizsgálja meg legnagyobb bolygónkat és környezetét.

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás