01 – Az első űrállomás és az űrsiklók

4271

Az első nemzetközi repülés 1975-ben történt, egy amerikai Apolló és egy szovjet Szojúz űrhajó összekapcsolódásával. A hetvenes években számos szovjet és amerikai kisebb űrállomást hoztak létre, ezek közül a legnagyobb a Skylab volt, mely 6 évig repült, majd belépett a Föld légkörébe és elégett.

A Skylab 1981-re fejlesztették ki az űrsiklókat, melyek nagy előnye az volt, hogy újra fel lehetett használni őket. A személyzet 7 fő lehet. Az űrsiklók fedélzetéről műholdakat állítanak pályára, és a Nemzetközi Űrállomást is a segítségükkel építik. Az első űrrepülőgép a Columbia volt, készítésük sorrendjében a többi neve: Challenger (1983), Discovery (1984), Atlantis (1985), Endeavour (1992). Egy fellövés kb. 400 millió dollárba kerül.


A Columbia az első repülésén


A Discovery rakodótere

1986-ban felszállás közben a segédrakéta rögzítésének és tömítésének hibája miatt felrobbant a Challenger, mind a hét űrhajós életét vesztette.


A Challenger felrobban

2003-ban elpusztult a Columbia, miközben visszatért a Földre. A korábban leszakadt hőszigetelő csempék és a sérülések miatt az űrsikló elégett. A fedélzeten lévő hét űrhajós meghalt.


A Columbia utolsó legénysége

Hozzászólás

hozzászólás