A Gaia Kollaboráció kapja a csillagászat 2023-as Berkeley-díját

3911

A galaxisunk legnagyobb és legpontosabb 3-dimenziós térképét készítő Gaia űrtávcső munkájáért felelős konzorcium kapja a 2023-es Lancelot M. Berkeley − New York Community Trust „Érdemes Munka a Csillagászatban” díját. A konzorciumban hazánkat az ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete, illetve számos magyar kutató képviseli.

A Berkeley-díj, amit 2011 óta évente adományoz az Amerikai Csillagászati Egyesület (AAS), a New York-i Közösségi Tröszt (New York Community Trust) egyik ösztöndíjának támogatásával pénzjutalmat, valamint meghívást jelent az Egyesület téli konferenciája záróbeszédének megtartására. Az AAS téli konferenciáját szokták a csillagászat Super Bowl-ja ként is említeni, amelyből a következő, az AAS 241. találkozója, a Washington államban található Seattle-ben lesz megrendezve.

A Gaia Kollaboráció a Tejútrendszer forradalmi, többdimenziós térképének létrehozásáért kapja a 2023-as Berkeley-díjat. Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve 2013-as indítása óta a galaxisunk közel 2 milliárd csillagának rögzítette a pozícióját, távolságát, színét és sajátmozgását. „A Gaia három nagy adatkibocsátása – amely sokáig fog még hatalmas jelentőségű eseményként szerepelni a csillagászat történetében – elősegítette globális együttműködések kialakítását annak érdekében, hogy jobban megértsük saját galaxisunk eredetét, szerkezetét és sűrűségét.”

Az ESA Gaia űrtávcső, háttérben a Gaia által megfigyelt 1,8 milliárd csillag alapján készített képpel. [Forrás: Gaia: ESA/ATG medialab; Tejútrendszer: ESA/Gaia/DPAC; A. Moitinho]

Az AAS alelnökei az AAS alá tartozó tudományos folyóiratok főszerkesztőjével közösen választják ki minden évben a Berkeley-díj nyertesét, a megelőző 12 hónap tudományos publikációi alapján. A Gaia csapatát elsősorban annak az Astronomy & Astrophysics című szaklapban, 2021 májusban megjelent publikációnak elismeréseként jutalmazzák, amelyik a Gaia akkori adatkibocsátása mögötti felmérés tulajdonságait, illetve első tudományos eredményeit írja le.

Az égboltfelmérés elképesztő pontosságának és az óriási adatmennyiségnek köszönhetően a Gaia teljesen átformálta a csillagokhoz és a Tejútrendszerhez való viszonyunkat. Az eddigi három adatkatalógus magában foglalja az eddigi legnagyobb alacsony felbontású spektroszkópiai és radiálissebesség-felmérést, és részletes információkat tartalmaz a Tejútrendszer nagyjából 1,8 milliárd csillagára vonatkozóan, beleértve 10 millió változócsillagot és 813 ezer kettőscsillagot. Mindemellett a Gaia úttörővé vált az extragalaktikus és a naprendszerbeli csillagászatban is, mivel a katalógus tartalmaz 3 millió galaxist, 2 millió kvazárt (fényes, távoli galaxismagokat), és 156 ezer kis égitestet a Naprendszerből, köztük földközeli és főövi kisbolygók, valamint Neptunuszon túli objektumok adatait is.

A Gaia harmadik adatkibocsátását világszerte üdvözölték a kutatók 2022. június 13-án, és közel 50, a Gaia csoport által készített tudományos publikáció kíséretében jelent meg. Ezek közül egy készült magyar vezetéssel, Marton Gábor és munkatársaik fiatal csillagok eddig legnagyobb katalógusát állították össze azok fényváltozásai alapján. Jól tükrözi a Gaia misszió hatását a csillagászatra, hogy ez a több tucat cikket megtöltő, hatalmas mennyiségű munka magában foglalja a teljes tudományág legtöbbször hivatkozott cikkeit is az elmúlt egy évből.

„Az AAS és a New York Community Trust hálával tartozik és gratulál annak a több száz tudósnak, mérnöknek, a műszaki és adminisztratív személyzet tagjainak az Európai Űrügynökségnél, akik létrehozták ezt a világképet átalakító missziót. A Gaia örökre beírta magát az emberiség kozmikus felfedezéseit tartalmazó könyvébe” – írták az AAS alelnökei a közleményben. A Gaia katalógusokat a Gaia Adatfeldolgozó és Elemző Konzorcium (Data Processing and Analysis Consortium, DPAC) készíti, amely egy több száz kutatóból és mérnökből áll kollaboráció, a világ minden tájáról. A Gaia harmadik adatkatalógusának elkészítésében a CSFK Csillagászati Intézetének kutatói közül részt vettek: Ábrahám Péter, Kóspál Ágnes, Kun Mária, Marton Gábor, Molnár László, Nagy Zsófia, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza. A Berkeley-díjat a Gaia Kollaboráció részéről Anthony Brown (Leideni Obszervatórium, Hollandia), a DPAC végrehajtó bizottságának elnöke fogja átvenni, beszédére pedig 2023. január 12-én, csütörtök délután kerül sor a Seattle Convention Centerben.

A Gaia DPAC Konzorcium egy részének virtuális csoportképe. [Forrás: T. Roegiers, A. Brown, M. Fouesneau, F. Jansen, D. Evans, F. De Angeli, M. Audard]

Korábbi cikkeink a Gaia katalógusok kapcsán:

Hozzászólás

hozzászólás