Memóriahiba a Phoenix rendszerében

962

A Phoenix-szonda robotkarja kedden újabb mintavételi területet hozott létre, az árok a "Snow White" fantázianevet kapta. A művelet során a robotkar nem ütközött olyan kemény, fehér talajrétegbe, mint amilyet korábban a másik árok ásásakor találtak.

A Snow White árok egy viszonylag sík terület középső részén található, mélysége kb. 2 centiméter, a hossza 30 centiméter. A kutatók várakozásai szerint itt több réteg talaj is takarhatja a fehér anyagot. A tervek szerint legalább még egy napot az árok mélyítésével töltenek el. A talaj szerkezetének elemzésével azután meghatározzák azt, hogy a tervezett újabb ásáskor milyen mélységből gyűjtsék be az elemzéshez szükséges mintát.

A Snow White árok

A szonda számítógépének memóriakezelésében közben érdekes hibára bukkantak a mérnökök. A normál működés során naponta kis mennyiségű rendszeradat keletkezik, amely magas prioritást kap. A magas prioritású adatok előrébb kerülnek abban a sorban, amely a Phoenix memóriájában történő tárolást valósítja meg. Azon adatok, amelyek nem kerülnek ilyen módon tárolásra, az éjszakai leálláskor elvesznek. A keddi napon a rendszeradatok mennyisége akkora volt, hogy néhány vizsgálati eredmény számára már nem maradt hely. Az elvesztett információk nem voltak kiemelkedő fontosságúak, a nagy részük olyan kép volt, amelyet később újra el lehet készíteni.

Az adattárolási folyamat túlterhelését elkerülendő, az irányító csapat arra utasította a szondát, hogy ne hajtson végre újabb tudományos megfigyeléseket, és csökkentse a rendszer által generált adatok prioritását.

Azok a vizsgálatok, amelyek eredményét nem kell ilyen módon tárolni, változatlan formában folytatódhatnak. A nap folyamán összegyűjtött adatok általában még aznap továbbításra kerülnek a Földre, így nem jelentenek problémát az éjszakai leállások.

Néhány alkalommal olyan képfeldolgozási parancsokat adtak ki, amelyek nagyobb adatmennyiséget eredményeztek, mint ami a délutáni kommunikációs időszakba belefér. Ezzel a másnap reggeli kommunikáció adta lehetőséget kívánták hatékonyabban kihasználni. Addig, amíg a probléma okát nem sikerül kideríteni, ezt a stratégiát nem fogják újra alkalmazni.

Eközben újabb kommunikációs lehetőségeket iktattak a csütörtöki nap programjába, hogy a kutatócsoport bőségesen gyűjthessen információkat, anélkül hogy az éjszakai tárolás lehetőségét igénybe kellene vennie. Az árok további mélyítése, képfeldolgozás, és az időjárás megfigyelése szerepel a tervben.

Forrás: NASA News Release 2008.06.18., 2008.06.19.

Hozzászólás

hozzászólás