A bicskei csillagvizsgáló-rom

1740

A fővárostól alig több mint 30 kilométerre áll a bicskei csillagvizsgáló romja. A 19. század közepén épült torony mindmáig várja méltó hasznosítását.Horvai Ferenc, Bicske

Nagy Károly csillagász (1797-1868) a bicskei Galagonyás-dombon építette meg a kutatóintézetnek szánt Hegyi-kastélyt, a csillagvizsgálót és testvére, Nagy Mihály számára a Pollack Mihály tervezte mauzóleumot. A csillagvizsgálót a korszak legjobban felszerelt csillagászati létesítményei között tartották számon, európai csillagászok jártak csodájára, de még a tengerentúlon is elterjedt a híre. A csillagvizsgáló és a hozzátartozó épületek, az egykori birtok hasznosításának lehetőségéről, illetve Nagy Károly életéről 2006. november 8-án rendezett emlékülést a Nagy Károly Városi Könyvtár. A konferencia előtt bejártuk a birtokot és láttuk, hogy a mauzóleum fedelének utolsó gerendái is beszakadtak, a torony falai pedig tovább omlottak.

Az emlékülésen köszöntőt mondott Szántó János, Bicske polgármestere és Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára. Az államtitkár segítséget ígért a helyreállítási folyamat előmozdításához, a polgármester pedig szorgalmazta a civilszféra megmozdulását, a hasznosítás lehetőségeinek átgondolását. A képviselőtestület 2005-ben hozott határozatot a hasznosítás lehetőségeinek megvizsgálásáról, s úgy tűnik, Bicske város komolyan gondolja a felújítást, bár a jelen gazdasági helyzetben még az is jó, ha az életveszélyes romok körbekerítését, illetve az aknamentesítést meg tudják oldani. Reméljük, néhány év múlva a hét képe rovatban már a felújítás során felállított állványokat mutathatjuk meg Olvasóinknak.

2006w46_nagy

A bicskei könyvtárban november végéig megtekinthető a “Nagy Károly (1797-1868) reformkori természettudós” című kiállítás.

Hozzászólás

hozzászólás