Kedvenc Naprendszerem – pályázat tanulók részére

2191

Néhány éve még csak találgattuk, hogy léteznek-e bolygók más csillagok körül. Mára – a csillagászati műszerek és az adatfeldolgozás fejlődésének köszönhetően – közel kétszáz naprendszerről van tudomásunk. Sőt ma már az amatőrcsillagászok eszközeivel is lehetőség nyílik távoli csillagok bolygóinak észlelésére. Ezek a megfigyelések viszont csupán a legnagyobb planéták létét tudják kimutatni, kinézetükről semmit sem tudunk. A kisebb bolygók továbbra is láthatatlanok maradnak számunkra. A távoli naprendszerek összetétele tehát talány marad, e tekintetben pusztán a fantáziánkra hagyatkozhatunk.

Fantáziarajz egy távoli Naprendszerről (NASA)

Itt kezdődik a feladat: Válasszatok ki egy csillagot, és mutassátok be, milyennek képzelitek a körülötte keringő bolygórendszert! Mekkorák az egyes bolygók, és hol keringenek? Milyen a felszínük (ha van nekik olyan), milyen az ottani időjárás?

Egyének és legfeljebb 3 tagú csapatok jelentkezését várjuk. A pályamű rajzokat (festmény, metszet, számítógépes grafika, stb.) és szöveges ismertetést is tartalmazzon! Feltétlenül szerepeljen a munkán (nem külön lapon és nem a hátoldalon): Név(ek), életkor, iskola, postacím, e-mail, felkészítő tanár(ok) neve. A pályaműveket legfeljebb A0 méretű (1189*841 mm) kartonlapra ragasztva, vagy elektronikusan PDF vagy RTF formátumban (ezesetben a terjedelem legfeljebb 6 A3 méretű oldal lehet) kérjük beküldeni!

Postacím: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szki. H-2510 Dorog, Otthon tér 3.
E-mail: palyazat@antares.dorogi-gimn.sulinet.hu
Beküldési határidő: 2007. február 23.
Díjak: Nyári táborozás, tanulmányi kirándulás, csillagászati eszközök, könyvek.

A legjobb munkákból 2007. tavaszán kiállítást rendezünk a Budapesti Planetáriumban.

Támogatóink:

Hozzászólás

hozzászólás