A Karácsonyfa-halmaz

1814

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk a Karácsonyfa-halmazról készült hazai asztrofotóval!

Cserna Antal, Újhartyán

Az NGC 2264 teljes ködkomplexuma, melynek jelentős része túlnyúlik a képmezőn, illetve az azt övező csillaghalmazok 2600 fényévnyi távolságból látszanak. A 7 fényév hosszú  Kúp-köd díszíti az égi karácsonyfa csúcsát, hegye a nagyságrendileg 50 fényév átmérőjű  csillagkeletkezési terület impozáns centruma felé mutat.

A New General Catalogue of Stars and Clusters 2264-es sorszámmal a Kúp-ködöt és a Karácsonyfa halmazt jelöli, amióta William Herschel 1785-ben azokat felfedezte. A  csillaghalmaz és a Kúp-köd valójában része egy kiterjedt, az Egyszarvú csillagkép irányába eső molekulafelhőnek és HII-zónának.

2011w51-nagy

A Kúp-köd az S Monocerotis (a Karácsonyfa-halmaz legfényesebb csillaga) ultraibolya fénye által ionizált ködösségbe ágyazott hideg molekuláris hidrogén- és porfelhő. A 7 fényév magasságú Kúpot fiatal forró csillagok sugárzása erodálja évmilliók óta. Fényük a kúp palástját hevíti, így gázok szöknek a környező, ritka térbe. A csillagok ultraibolya fénye gerjeszti a távozó gázt, ezért halvány haló ragyog a Kúp körül. Idővel csak a legsűrűbb
részek maradnak vissza, melyekben később csillagok és bolygók keletkezhetnek.

Az S Mon környezetében a por és gáz kék színben verik vissza a csillagfényt, míg a gerjesztett hidrogén vöröses színben kavarog a kékes fénylés előtt. A sötét, sűrű magokat övező fénylő, hullámzó, vörös ködösséget Rókaprém-ködnek nevezték el a csillagászok.

A felvétel 250/1250-as  Newton-távcsővel készült az újhartyáni Fiastyúk magáncsillagvizsgálóból. Canon EOS 350D, 20×600 s expozíció ISO 800-on, UHC-S szűrő.

(Szöveg: Francsics László)

 

  • MCSE-tagtoborzó! Támogassa Hírportálunk fenntartóját tagdíjával, adományaival, önkéntes munkával!

Hozzászólás

hozzászólás