Holdközel, holdtávol

2943

Holdunk nem szabályos körpályán kering körülöttünk. Ezt jól lemérhetjük, ha olyankor figyeljük meg, amikor a telihold épp földközelre, illetve földtávolra esik.


Bánfalvy Zoltán, Budapest

A mellékelt összeállítást már régóta terveztem, ezért nagyon hálás vagyok, hogy a bulvársajtó május első hétvégéjén a „szuperhold” lázában égett, így juttatva eszembe, hogy ideje elkészítenem a sorozat első felvételét.

Kellemes májusi szombat éjszaka volt, ragyogóan tiszta éggel. Az egyetlen nehézséget az okozta, hogy az este 11-kor még csak kb. 20° magasan járó Hold a távcsövem megszokott felállítási helyéről nem látszott a környező házaktól, ezért kénytelen voltam jobb kilátású észlelőhely után nézni, ami a kert sarkában meg is lett a szederbokor és az almafa ölelő közelségében. Ezt követően – nehogy elfelejtsem – kikerestem a földtávol időpontját és beírtam a naptárba, mert a növekedést kényszeresen hajszoló világunkban a legkisebbnek látszó Hold biztosan nem számít majd hírlapi szenzációnak.

2012w48-nagy

Közben elmúlt a tavasz, a nyár, lassan véget ér az ősz is, és hét holdtöltével később földtávolban éri égi kísérőnket a „teli fázis”. A novemberi időjárás nem kedvez a távcsöves megfigyeléseknek. Már napokkal a telihold előtt izgatottan figyeltem az időjárást, ami nem kecsegtetett sok jóval. Az első képeket három nappal telihold előtt, fátyolfelhőzeten és enyhe ködön keresztül készítettem. A felvételeken már nagyon határozottan látszott a méretbeli különbség. A következő kedvező alkalom telihold előtt egy nappal kínálkozott, ekkor szintén elég párás volt a levegő. Az előrejelzés nem ígért sok jót a telihold estéjére, de azért kikészítettem a távcsövet, hátha szükség lesz rá. Az ablakból folyamatosan izgatottan figyeltem a Holdat, de egyre vastagabb felhőzeten keresztül szűrődött át a fénye. Aztán egyszer csak egy felhőlyukból mosolygott rám közvetlenül a Jupiter mellől… A légykapó nem csap le olyan sebesen az áldozatára, ahogy kirohantam, hogy távcsővégre kapjam a Holdat. Gyorsan kellett dolgoznom a vonuló sűrű felhőzet alatt, de fáradozásomat siker koronázta. Néhány perc múlva a felhőzet is összezáródott, de ekkor már tudtam, hogy sikerült értékelhető képet készítenem, annak ellenére, hogy a teliholdra nem könnyű élességet állítani.

Az elkészült képpár tehát a Hold látszó átmérőjének különbségét szemlélteti földközel és földtávol között. A képeket 120/1000-es lencsés távcsővel és Canon EOS350D fényképezőgéppel készítettem. Az érzékenység ISO 200, az expozíciós idő 1/500s volt mindkét képnél, szándékosan alkalmaztam azonos beállításokat. A Föld-Hold távolságot a Cartes Du Ciel-ből kerestem ki Budapestre a képek készítésének időpontjára.

Hozzászólás

hozzászólás