Lehet-e a Nemzetközi Űrállomásról mobiltelefonálni?

1078

A Nemzetközi Űrállomás rendszeresen átvonul egünkön. Vajon fel lehet-e hívni az űrállomás fedélzetén tevékenykedő űrhajósokat mobiltelefonon?

Czinder Gábor, Szárliget

…az egész úgy kezdődött, hogy egy tudatosan megkomponált fotót szerettem volna készíteni az ISS átvonulásáról az égen. A Heavens Above  honlap sok-sok információval szolgált. Már napok óta figyeltem az adatbázishoz képest, milyen irányból, merre halad az ISS az égbolton. Egyszer csak egy számomra kissé elfeledett Iridium-felvillanást sikerült megpillantanom, ami felkeltette bennem az érdeklődést: mi volna, ha olyan ISS képet rögzítenék, amin van egy Iridium-villanás is? A Heavens Above  honlap ismét a segítségemre volt. Ezúttal olyan ISS átvonulást kerestem, ami egybeesik egy Iridiummal is, méghozzá „szinte” ugyanazon az égterületen. Nos, ez nagyon nem egyszerű. Szerencsém volt, mert néhány napon belül ígéretesnek tűnő együttállás lehetősége sejlett fel. Innen kezdve minden este kimentem, tesztfotókat készítettem.

Eljött a várva várt este. 2012. június 17-e, 22 óra környéke. Az eljárást viszonylag egyszerűnek képzeltem. Egy sima fotóállványra felszereltem a fényképezőgépemet, és a lehető legfényesebb csillagon (ez esetben az Arcturus-on) élességet állítottam. A fentebb említett megfigyeléseim, tesztjeim alapján kiválasztottam a vélt égterületet, majd az előrejelzés idejében elkezdtem fotókat készíteni egymás után, nyilván vezetékes távkioldóval, hogy nehogy véletlenül megmozdítsam a fényképezőgépet. Az eseményt természetesen vizuálisan is észleltem, ami meglehetősen nagy élmény volt. Izgatottan vártam, mikor tekinthetem meg a memóriakártya tartalmát.

Az ISS-t (Nemzetközi Űrállomást) gondolom nem kell különösebben bemutatni, azonban az Iridium-felvillanásokról talán érdemes pár szót ejteni. A Iridium 66 aktív és 6 tartalék műholdból álló távközlési műholdrendszer, mellyel eredetileg az egész világot lefedő műholdas telefonszolgáltatást biztosítottak. A rendszert különlegessé teszi, hogy a teljes bolygót lefedi, tehát a kontinenseket, az óceánokat és a pólusokat is. A rendszer első tagját 1998-ban lőtték fel. A műholdak alacsony Föld körüli pályán keringenek 780 km-es magasságban.

Az Iridium-rendszert kifejlesztő Motorola mérnökei úgy számították, hogy egy nem geoszinkron, alacsony pályán keringő, 77 kommunikációs műholdból álló hálózat elegendő lesz egy cellaszerű mobiltelefon-hálózathoz, amely a Föld teljes felületét lefedi. Ezért a Motorola a tervezett 77 műholdból álló rendszert Iridiumnak nevezte el az irídium (Ir) elemről, melynek magja körül 77 elektron kering. A későbbiekben a rendszert 66 működő műhold szolgálta ki, de az Iridium név megmaradt.

Az Iridium-flereket vagy Iridium-felvillanásokat a műholdak okozzák, ilyenkor a fényességük hirtelen rövid időre többszörösére megnő. A felvillanások olyankor keletkeznek, mikor a műholdak a Nap vagy Hold fényét tükrözik a Földre a napkollektoraikkal vagy távközlési antennáikkal. A flerek elérhetik a -9 magnitúdós fényességet is, ami 1000-szer fényesebb a Szíriusznál, az éjszakai égbolt legfényesebb csillagánál. A flerek helyét és idejét az interneten lévő programokkal is ki lehet számíttatni.

2012w30-nagy
Az ISS 2012. június 17-én 22:23-kor –2,8 magnitúdóra fényesedett, 57° magasan járt, amikor az Iridium 41 –7 magnitúdót produkált, 36° magasan, észak-északkelet irányban.

A képek egy HAMA fotóállványon elhelyezett Canon EOS 400D fényképezőgép Tamron 18-200 objektívjének 18 mm-es állásában, ISO400-as érzékenység mellett, 5,6-os rekesszel, 30 másodperces expozíció idejével készültek, 5 másodperc közökkel. A kész fotók egymásra másolása után a csillagképeket megrajzoltam, majd az érzékelhetőség kedvéért a közzétett animációt készítettem.

Tehát, vajon lehet-e a Nemzetközi Űrállomásról mobiltelefonálni Olvasóink szerint?  Várjuk a véleményeket!

Hozzászólás

hozzászólás