A Nagy Kutya a város felett

1183

A fővárost borító “ködtenger” fölött, a Hármashatár-hegyről sikerült megörökítenie a Nagy Kutya (Canis Maior) csillagképet asztrofotósunknak.Tepliczky István, Hármashatár-hegy

A december 14-éről 15-ára virradó éjjel a Geminidák meteorraj gyakorisági maximumát vártuk szerte az országban, azonban a párás, ködös időjárás a legtöbb helyen meghiúsította az észleléseket. Budapest is ködtakaróba burkolózott, melyből csak a budai hegyek csúcsa “lógott ki”. A vastag köd igencsak megszűrte a város fényszennyezését, ennek is köszönhetően ragyogó csillagos ég fogadta a meteormegfigyelőket a Hármashatár-hegyen.

Az éjszaka megfigyelési élményeit így foglalta össze Kárpáti Ádám: Nemrég fejeztük be Tepivel az észlelést, a választás a budapesti Hármashatár-hegyre esett. Kissé aggódva vettük a kanyarokat a csúcs felé, hiszen a sűrű köd nem volt bizalomgerjesztő. Közvetlenül a csúcs alatt értünk ki a ködtengerből, a budapesti viszonyokhoz képest döbbenetesen jó ég fogadott bennünket. A hmg valahol 6 magnitúdó körül volt, a téli Tejút hömpölygött. Az első 15 perc szemlélődéssel telt, hiszen ilyen jó eget sokan csak ritkán látnak. Ezen felül a város által alulról megvilágított ködpaplan sem mindennapi látvány, ebből kukucskáltak ki a környező magasabb csúcsok. Az észlelés kettő órán át folyt, ezalatt majdnem 60 meteort számoltunk össze, számtalan fényes rajtagot is. Az észlelést a mind sűrűbben és makacsabbul felszivárgó köd tette lehetetlenné a hajnali órákban. Elképesztő volt a sokszor néhány perc alatt teljesen megváltozó időjárás, hol sűrű köd hideg fuvallatokkal, máskor pedig derült ég sokkal kellemesebb hőmérséklettel! Végül a köd győzött, de így is hatalmas élmény volt. Mindeközben néha az északi horizontra pislantottuk egy kis sarki fény reményében, de hiába. Persze minden nem jöhet össze.

2006w51_nagyA hét csillagászati képén a Nagy Kutya (Canis Maior) csillagképet láthatjuk a várost borító felhőtenger fölött. A konstelláció legfényesebb csillaga, a Sirius a képmező bal felső felén található. Az előtérben a Hármashatár-hegyi adótorony (fölötte éppen egy repülő halad el), míg a kép jobb szélén, a fák mögött, a távolban Széchenyi-hegyi tévéadó tornya látható. A felvétel Canon A540 digitális fényképezőgéppel készült, 400 ASA érzékenységgel és 15 s expozíciós idővel.

Hozzászólás

hozzászólás