A Nyíl csillagcsapata

1645

Az apró Nyíl (Sagitta) csillagkép egyik érdekessége a Messier 71, egy viszonylag csillagszegény gömbhalmaz.Lázár József, Agárd

A nyári égbolt egyik jellegzetes képe a Sagitta (Nyíl) csillagkép, melynek alakja valóban nyílvesszőre emlékeztet. A Tejút csillagsűrűjében rejtőző konstelláció nem sok látványossággal szolgál, az M71 jelzésű azonban megérdemel egy beható pillantást. Nem is olyan könnyű az M71-et észrevenni, kisebb távcsövekkel szemlélődve könnyen átsiklunk a nem túl feltűnő, és bizony, megjelenése alapján gömbhalmazra nem is nagyon emlékeztető égitesten. Látványban messze elmarad az iskolapéldaként bemutatott gömbhalmazoktól, mint amilyen pl. az omega Centauri vagy az M13.

2006w45_nagyAz M71-et de Chéseaux fedezte fel 1745-46 során. Az objektumot az M11-hez hasonlóan sokáig igen sűrű nyílthalmaznak tartották, ma inkább laza gömbhalmazként klasszifikálják. A mai mérések szerint távolsága 13 ezer fényév, látszó átmérője 7 ívperc, ami az M71 távolságában 27 fényéves valódi átmérőt jelent. A gamma és a delta Sagittae között félúton látható 8 magnitúdós halmazt már kisebb távcsövek is csillagokra bontják, a mellékelt felvétel pedig teljes szépségében mutatja be ezt az objektumot.

Hozzászólás

hozzászólás