A Plato-kráter és vidéke színesben

2304

A Hold fekete-fehér világ – majdnem. Valójában a holdfelszín is színes, csakhogy ezek a színárnyalatok nagyon finomak, elkél egy kis számítástechnikai segítség ahhoz, hogy szembetűnők legyenek.

Szántó Szabolcs, Pécs

Ennek a holdfotónak a feldolgozása eltér a megszokottól, mivel a színtelítettség kiemelésével láthatóvá lettek téve a Hold kőzeteinek színei, amit normál esetben nem érzékelünk. A színek erősítésével jól megkülönböztethető az egyes területek kőzet összetétele. A sötétebb-kékes árnyalatok bazaltos, míg a sík, Mare területeken látható barnás-vöröses színek vas tartalmú kőzetekről árulkodnak. Így egy kissé más világot tükröz a kép, mint a hagyományos, a valós látványt 1:1-ben visszaadni igyekvő Hold fotók. A felvétel két kamera segítségével készült.

A részletek ASI120MC-S kamerával, 4 panelen kerültek rögzítésre, amelyek összeillesztésével, mozaikolásával állt össze a teljes kép. A színréteg Canon EOS 450D fényképezőgéppel készült, mivel ezen gép 14 bites színmélysége mellett több és finomabb színárnyalat jeleníthető meg, mint az ASI kamerával. A felvétel SkyWatcher 254/1200-as Newton távcsővel készült, 3x-os fókusznyújtás mellett, 2021. február 22-én.

Hozzászólás

hozzászólás