Az NGC 6888

A Hattyú (Cygnus) csillagkép egyik látványos mélyég-objektuma az NGC 6888, népszerű nevén Sarló-köd.

2592
Hölgye Attila, Szigetszentmiklós
A mélyég-objektumokban gazdag csillagkép egyik hálás asztrofotós célpontja ez az emissziós köd. A Sarló-ködöt a komplexum középpontjában látható forró, magas hőmérsékletű Wolf–Rayet-csillag (WR 136) csillagszele gerjeszti fénylésre. A WR 136 anyagvesztése igen jelentős: 10 ezer évente egy naptömegnek felel meg. Egyike azon csillagoknak, amelyek „hamarosan” szupernóva-robbanáson eshetnek át. Az NGC 6888 kusza szerkezetét az okozza, hogy a jelenleg kibocsátott csillagszél „utoléri” a csillag korábbi fejlődési fázisában kidobott anyagcsomókat. A 25 fényév átmérőjű ködösség távolsága 5000 fényév.
A képet két éjszakán keresztül készítettem Szigethalmon. A technika egy 250/1000 Newton Carbon tubusból és egy HEQ5Pro GoTo mechanikából állt. Kamerának egy Starlight Express 814 Trius monokróm CCD-t használtam, kiegészítve off-axis guiderrel, melyen egy ASI 120 kamera foglalt helyet. Összesen 33 darab nyers fotó készült, Optolong H Alfa, SII, illetve OIII szűrők segítségével összesen közel 7 órányi expozíciós idővel. A képek készítésének dátuma 2017. június 21-22 éjjele, Átlátszóság 5/10; Seeing 7-8/10, hőmérséklet: 22C°. Képek rögzítését MaximDL végezte, a vezetést PHD Guiding2-re bíztam.
A csatornákat DeepSkyStacker segítségével stackeltem, a színcsatornák illesztése MaximDL segítségével történt. Az utómunkáknál PhotoShop-ot használtam, illetve különálló rétegként Agócs László LevonX nevű programjával készült korrekciós képet állítottam elő.

Hozzászólás

hozzászólás