Csíksomlyói csillagok

2524

A Kissomlyó-hegy a hagyomány szerint a székely katolikusok szent hegye, amelyet évszázadok óta imádkozva járnak végig a zarándokok.

Munzlinger Attila, Csíksomlyó

A Nagy- és Kissomlyó közötti térség az úgynevezett Nyereg, a csíksomlyói pünkösdszombati ünnepi búcsús szentmise színhelye. A hegy oldalán halad végig a pünkösdszombati nagy búcsús körmenet. Nyugati részén vannak elhelyezve a kálvária stációinak keresztjei. A hegytetőn három kápolna áll, ahol szintén ájtatosságra gyűlnek össze a keresztények.A kápolnáktól leereszkedve a Kissomlyó lábához a Makovecz Imre által tervezett Hármashalom-oltárhoz érkezünk, amely 1996-ban, a millecentenárium évében épült. Ezen a színpadon szokott zajlani a pünkösdi búcsú szentmiséje, illetve egyéb kulturális rendezvények színhelyéül is szolgál, többször előadták már itt az István a király rockoperát. A színpad előtti réten szokott nyüzsögni az a körülbelül kétszázezer ember, aki elzarándokol a búcsúra májusban.

Csillagnyomok a Hármashalom-oltár felett. Munzlinger Attila felvétele.
Csillagnyomok a Hármashalom-oltár felett. Munzlinger Attila felvétele.

Mivel ez Székelyföld egyik legismertebb és leggyakrabban fotózott helyszíne, megpróbáltam úgy bemutatni, ahogy talán nagyon kevesen látták: éjszaka, a csillagok járása alatt. A felvétel 2013. május 4-én készült, 128×45 másodperces képkockából, összesen 96 percig.

Hozzászólás

hozzászólás