Felhők tengere

859

A timelapse technika varázslatos világa mutatja meg nekünk Tenerife varázslatos csillagos égboltját – a felhők felett járva!Mayer Miklós, Tenerife

Ezt a timelapse technikával készült videót tenerifei utazásom alatt készítettem, 2011 November 2. és 7. között. Mivel ez volt az első alkalom, hogy fotósként jártam ezen a gyönyörű szigeten, az ott töltött 6 nap jelentős része a helyszínek felkutatásával telt el, és az eredetileg tervezettnél kicsit kevesebb anyagot tudtam gyűjteni. Legközelebb már okosabb leszek!

A központi téma a Teide nevű vulkán, mely Spanyolország legmagasabb csúcsa, illetve Európa legmagasabb vulkánja a 3718 méteres magasságával, valamint a folyton a hegyek körül tengerként hömpölygő felhők. A videón jól látszik, hogy Tenerife és La Palma hegyei miért tartoznak a Föld legjobb csillagászati észlelőhelyei közé: a felhőalap szinte állandóan 1-2000 méter magasan van, felettük mindig tiszta az ég, és bónuszként a felhőtakaró blokkolja az eleve elég messze fekvő városok fényeit is.

2013w01-nagyA videó ezen a linken tekinthető meg.

A technikai részletek kedvelőinek: Canon 550D és 1000D vázakkal dolgoztam, Lightroomot használtam a fotók szerkesztéséhez, szinkronizálásához, Virtualdubot a villódzásmentesítésre, és After Effects-t a végleges szerkesztésre. HDR technikát sehol nem alkalmaztam, de egyes részeket erősen tone-mappeltem Lightroomban, hogy a lehető legtöbb részlet látszódjon.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy két jelenetet nem Tenerifén vettem fel, hanem a szomszédos sziget, La Palma csúcsáról (a Roque de los Muchachosról): a legelsőt és a 01:07-nél kezdődőt.

Nem csinálok belőle titkot, hogy Daniel López és Terje Sorgjerd munkái nagy hatással voltak rám, tulajdonképpen az ő videóik hatására döntöttem el, hogy meglátogatom Tenerifét.

Az összes részlet FULL-HD felbontású videoként elérhető, ha érdekelne, vagy egyszerűen csak kérdésed van, írj ide: mayermiklos.foto@gmail.com

Hozzászólás

hozzászólás