Határ a csillagos ég!

2313

Az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet Határ a csillagos ég c. pályázatának nyertesei a Pegazus csillagkép galaxisokban gazdag vidékét örökítették meg.

Molnár-Göb Márton, Bán Bence, Bucsi Karina és Buchala Kira, Piszkés-tető

Az NGC 7331 és a Stephan’s Quintett (jobbra lent) a 2010-es Határ a csillagos ég diákpályázat díjnyertes felvételén. Az MTA KTM CSKI piszkés-tetői Schmidt-távcsövével készült hamisszínes kép összesen majdnem egy óra expozíción alapul B, V és R szűrőkön keresztül (Molnár-Göb Márton, Bán Bence, Bucsi Karina és Buchala Kira, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolából)

2010w38-nagy

Az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet (www.konkoly.hu) idén másodszor hirdette meg a Határ a csillagos ég diákpályázatot középiskolás csapatok számára. A felhívás szerint a tanulók egy órányi távcsőidőt pályázhattak a 60/90/180 cm-es Schmidt-távcsövön, kimondottan azzal a céllal, hogy nem csak tudományosan érdekes, hanem látványos képet eredményező észlelési programot tervezzenek. Az idei pályázatnak különös érdekességet adott, hogy a Lendület Fiatal Kutatói Program támogatásának köszönhetően új CCD kamera került a Schmidt-távcső fókuszába. A 4k x 4k-s Apogee Alta CCD-vel a Schmidt látómezeje megtízszereződött, s a távcső által jelenleg rögzített 1,2 x 1,2 fokos négyzetes égterület a 60 cm-es belépő nyílás fénygyűjtő képességével párosulva hihetetlenül szép képek készítését teszi lehetővé.

A 2010-es Határ… pályázat rendkívül sikeres volt, összesen 15 pályamű érkezett. Ezek közül a díjnyertes munkát a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola csapata, Molnár-Göb Márton, Bán Bence és Bucsi Karina készítette el, felkészítő tanáruk Székely Györgyi volt. Dolgozatukban az NGC 7331 galaxist kívánták megörökíteni három szűrőben, s ismerve az új CCD nagyobb látómezejét, az alig fél fokra található Stephan’s Quintett galaxisötöst is be tervezték varázsolni a látómezőbe. A mérések célja valós színest megközelítő többszűrős felvétel készítése volt, ami az esztétikai élményen túl esetleg feltűnő szupernóvák keresésére is alkalmas lett volna.

A pályázat első díjának megvalósítására, azaz a konkrét mérés mátrai elvégzésére hosszú előkészítés után augusztus 29-én került sor. A Buchala Kirával megerősített diákcsapat vasárnap kora este érkezett meg a Piszkéstetői Obszervatóriumba, ahol összesen két éjszakát terveztek tölteni. Szerencsés módon első este kitisztult annyira az ég, hogy viszonylag derült, ám fátyolfelhős körülmények között elkészülhettek a képek B, V és R szűrőn keresztül. A teljes integráció 30 perc volt B-ben, 21 perc V-ben és 21 perc R-ben. A több mint egy órányi észlelés végén a felhők annyira besűrűsödtek, hogy már csak egy pár perces kép készülhetett a Dumbbell-ködről (M27), majd teljesen be kellett csukni a kupolát.

Másnap a borult este során gyorstalpalót kaptak a diákok a digitális képfeldolgozás alapjairól, valamint a hamisszínes képek összerakásáról. Ez annyira sikeres volt (jelen sorok írójának teljes meglepetésére), hogy harmadnap estére már emailben meg is kaptuk az első változatot a csapattól, teljesen saját munkaként! Néhány tanácsot követően érkezett vissza az itt bemutatott felvétel, ami egyaránt jól illusztrálja a leképezett égterület dúskálását galaxisokban, a Schmidt + Apogee rendszer gyönyörű képalkotását, valamint a tehetséges fiatal diákok képfeldolgozói virtuozitását.

Szöveg: Kiss László

Hozzászólás

hozzászólás