Holdfázisvarázs

A kézikönyvekben gyakorta találkozunk olyan montázzsal, amely a Hold teljes fázisváltozását mutatja be. Ilyet készíteni azonban nem is olyan egyszerű!

3788

A kézikönyvekben gyakorta találkozunk olyan montázzsal, amely a Hold teljes fázisváltozását mutatja be. Ilyet készíteni azonban nem is olyan egyszerű!

Soponyai György, Abaliget, Budapest, Dobogókő, Dunakeszi, Mogyoród, Nyíregyháza, Százhalombatta, Tolna-Mözs
Tavaly nyáron határoztam el, hogy készítek egy “holdtablót”: egy cikluson keresztül minden nap megörökítem a Holdat hasonló beállításokkal, így remekül szemléltethető lenne a fázisok változása és a terminátorvonal vándorlása. Sajnos hazánk asztroklímája mindig is megnehezítette a hosszú távú észlelő- vagy fotóprojektek véghezvitelét, így a próbálkozásaim rendre félbeszakadtak pár nap után délről betörő ciklonok, teljes országra rátelepedő hidegpárnák, esetleg három szimpla borongós este miatt. Legtovább július-augusztusban 18 napig jutottam el, de a tizenkilencediken végül megérkezett a hidegfront..

2018. április 18-án alig három nappal jártunk újhold után. A gyönyörű estén a pesti rakpartról fényképeztem a dunai panorámát és a Szabadság-szobornál a Gellért-hegy mögött lenyugvó holdsarlót. A következő napokban-hetekben kitartott a jó idő (minden nap legalább fél óra derült), rendre elkészültek az aktuális fázisfotók Canon EOS 5D Mark II kamerával és Canon EF 200/2.8L teleobjektívvel. 20 nap után kezdtem reménykedni, a huszonötödiken pedig sikerült elcsípnem nem sokkal napkelte előtt a keleti horizont alján a legvékonyabb hajnali sarlót is.

Mivel a sorozat első képe hiányzott (az április 17-i felhők miatt), a tabló aszimmetrikus lett volna, így belevettem a következő holdciklus elején (május 16-án) megörökített másfél napos esti sarlót is. Tehát az elkészült holdtabló első képe kronológiailag a legutolsó, a második képe pedig kronológiailag az első.
A felvételek a következő helyszíneken készültek: Abaliget, Budapest, Dobogókő, Dunakeszi, Mogyoród, Nyíregyháza, Százhalombatta, Tolna-Mözs.

Hozzászólás

hozzászólás