Kettőscsillag a Kígyótartóban

949

Hét és fél méternyi fókusztávolságával az MTA KTM CSKI piszkés-tetői 50 cm-es távcsöve kiválóan alkalmas szoros kettőscsillagok felbontására, megörökítésére.

Farkas Ernő, Piszkés-tető

Egy viszonylag ritkán észlelt fizikai kettőscsillagot választottunk a hét felvételének. A tau Ophiuchi „elhanyagoltságát” negatív deklinációjának köszönheti. Alacsonyabb horizont feletti magasságban a szorosabb kettősök felbontása mind vizuálisan, mind fotografikusan – a vastagabb légrétegen áthaladó fény miatt – komoly kihívást jelent. A szabad szemmel is látható ötös fényrendű csillagot legkönnyebben az ismert Scutum (Pajzs) csillagképtől nyugatra indulva kereshetjük fel.

Felfedezése F.G.W. Struve nevéhez fűződik, aki a két csillag legszorosabb állapota, azaz periasztronja környékén mérte először 1835-ben: a szeparálás a kor akkori technikai színvonalán kiemelkedő eredménynek számított a maga 0,4 ívmásodpercével. A pályamozgást mutató kettős keringési periódusa 257 év S. Wierzbinski 1959-ben végzett számítása alapján. Az elkövetkezendő években megfigyelése egyre nehezebbé válik, de jó nyugodtság mellett már 10 cm körüli távcsőátmérővel is érdemes próbálkozni vele. A rendszer érdekessége, hogy a főcsillag önmagában spektroszkópiai kettős, továbbá egy harmadik, 11,3 magnitúdós kísérőt is katalogizáltak 100”-re PA=125 irányban.

2008w02-nagy

Farkas Ernő felvétele az MTA KTM CSKI piszkés-tetői 500/7500-as Cassegrain-távcsövével készült, kompakt digitális fényképezőgéppel 300x-os nagyítással, afokális módszert alkalmazva. A jelenleg 1,6”-es kettős ¼ másodperces expozícióval már szépen elkülönül, és jól megfigyelhető a légkör hatása a képre hosszabb záridő esetén. A felvételen a komponensek sárgásfehér színe is megfelel az F4 – F5 színképtípusoknak.

michael kors bags
jordan pas cher
hollister online shop deutschland
cheap toms
hollister online shop deutschland
cheap toms
louboutin soldes
retro jordan shoes
christian louboutin pas cher
ray ban outlet
basket louboutin
louboutin pas cher
Mulberry Outlet
mbt outlet
louboutin pas cher
Mulberry Outlet
Hollister Online Shop
scarpe hogan
scarpe hogan
jordan femme

Hozzászólás

hozzászólás