Hétfőn űrszonda érkezik a Merkúr bolygóhoz

1245

A Merkúr Naprendszerünk legbelső és legkisebb bolygója. Az alig 5000 km átmérőjű égitest az összes bolygó közül a legközelebb kering a Naphoz, átlagosan alig 58 millió km-re, ami mindössze harmada a Nap-Föld távolságnak. A forró kőzetbolygót legutóbb immár több mint 30 éve, 1974-75-ben kereste fel a Mariner-10 űrszonda. Az űreszköz részben feltérképezte a Merkúr felszínét, illetve vizsgálta közvetlen környezetét – azóta nem járt ember alkotta felderítő egység a bolygó közelében.

 

Fantáziakép a Merkúr bolygó felé száguldó Messenger-szondáról (Forrás: NASA)

A MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) szondát 2004-ben indították útjára, amely során 2006 októberében elhaladt a Vénusz mellett. December 19-én pályakorrekciót hajtott végre, amelynek eredményeképp pályamenti sebessége mintegy 1,1 m/s, vagyis kb. 4 km/h értékkel változott meg. A szonda olyan pályára állt, amelyen haladva január 14-én alig 202 kilométerrel fog elszáguldani a Merkúr bolygó felszíne felett, ami szűk kétharmada a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás földfelszín feletti, átlagosan 340 km körüli magasságának. A szoros közelítés alkalmával így a bolygó és környezete részletesen vizsgálható lesz. A végrehajtott pályakorrekció pontosságára jellemző, hogy a január 10-re tervezett 20-as számú pályamódosítás végrehajtására már nem is volt szükség.

A szonda összes rendszere a tesztek szerint megfelelően működik. Minden berendezés felkészítése megtörtént a megközelítésre, ez alól csak a lézeres magasságmérő, illetve a gammaspektrométer kivétel, melyeket közvetlenül a bolygó megközelítése előtt kapcsolnak majd be. A hátralevő idő alatt a mérnökök befejezik a felkészülést, és felküldik a szondának a végrehajtandó parancssorozat végleges változatát. Január 9. óta pedig a Messenger kamerái is bekapcsolva várják, hogy a manőver teljes ideje alatt készíthessék a várhatóan igen jó minőségű felvételeket a bolygó azon területeiről is, amelyeket eddig még űrszondák nem láthattak. A fényképek készítése mellett a szonda az igen kis felszín feletti magasságot kihasználva vizsgálatokat végez majd a Merkúr felszínének, illetve szinte kimutathatatlanul ritka légkörének összetételére vonatkozóan. Emellett az eszköz mélyebbre merül a bolygó magnetoszférájába, mint eddig bármely ember alkotta eszköz jutott.

Az Interneten elérhető szimuláció segítségével bárki figyelemmel kísérheti a bolygó megközelítését a szonda szemszögéből. A szimulációban az űreszköz műszerei által készített legrészletesebb fényképeket, illetve a többi berendezésének mérési adatait használják fel valós időben, a bolygó térképét pedig a Földről az areciboi 300 méteres rádiótávcsővel készült kisfelbontású radarképek, illetve a Mariner-10 által készített képek kombinálásával állítják elő.

Forrás: Astronomy.com, 2008. január 8.

cheap toms
air jordan 11
mulberry outlet
basket louboutin
cheap toms
mulberry outlet
hollister
jordan retro 6
cheap jordan shoes
louboutin soldes
cheap toms
michael kors handbags uk
scarpe mbt
retro jordan shoes
basket louboutin
toms outlet
Mulberry UK
occhiali da vista ray ban
retro jordan shoes
michael kors handbags uk

Hozzászólás

hozzászólás