Nóvakitörés az M81 galaxisban

5802

A Messier 81 (NGC 3031), a tavaszi égbolt egyik látványos mélyég-objektuma az Ursa Majorban, nemcsak az amatőrök körében közkedvelt extragalaxis. A maga 3,6 Mpc (11,7 millió fényév) távolságával a viszonylag közeli, nagy spirálgalaxisok közé tartozik, így csillagpopulációi és egyéb alrendszerei részleteiben tanulmányozhatóak. Különösen érdekesnek számítanak az extragalaxis változócsillagai és tranziens objektumai – ezek vizsgálatából számos új ismeret nyerhető a galaxis és csillagai asztrofizikai jellemzőiről.

Szakáts Róbert, Piszkéstető

A kínai Xingming Obszervatórium munkatársai, Z. Xu és X. Gao 2020. március 14-én (amely a Nemzetközi Pi Nap néven is közismert dátum) az M81-ről készült felvételeik elemzésekor egy új, akkor 19,5 magnitúdós objektumra bukkantak. A Transient Name Server  weboldalra feltöltött bejelentés alapján a tranziens az AT 2020ely nevet kapta(https://wis-tns.weizmann.ac.il/object/2020ely). A galaxis távolsága alapján az új csillag abszolút fényessége kb. -8 magnitúdós volt, ami egy tipikus klasszikus nóva csúcsfényességének felel meg.

Az AT 2020ely-t két nappal a felfedezés után a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumában működő új 80 cm-es automata távcsővel is sikerült megfigyelni. A “Tranziens Asztrofizikai Objektumok” című GINOP-projekt az extragalaxisokban felbukkanó tranziensek fényváltozásának követésével foglalkozik, ennek keretében került távcsővégre az M81 új nóvája is. A felvételt Szakáts Róbert (CSFK) készítette Sloan g,r,i színszűrőkön keresztül, FLI ProLine 2k x 2k CCD-kamerával.

Szöveg: Vinkó József

Hozzászólás

hozzászólás