Ólomüveg napóra

759

Újabb különlegességgel gyarapodott a hazai napórák világa: ólomüvegből készült napórát avattak Kiskunfélegyházán.Marton Géza, Kiskunfélegyháza

Június 14-én avatták fel Magyarország első ólomüveg számlapú napóráját Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Gimnázium előtt. A különleges napórát ajándékba kapta a gimnázium közelgő 200 éves évfordulója alkalmából, helyi vállalkozók adományaként. Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató – a helyi Csillagászat Baráti Köre vezetője – napóra készítését kezdeményezte, mintegy a tavalyi Foucault-féle inga kísérlet folytatásaként (a bemutatóval látványosan „bizonyították” a Föld forgását a CSBK tagjai).

A gimnázium kovácsoltvas kerítésének első oszlopán, 3,15 méter magasan kapott helyet a napóra. Az elhelyezést a kényszer szülte, mivel az eredeti elképzelés a gimnázium udvarára néző melléképület nyugati homlokzatát jelölte ki egy napóra elhelyezésére. A helyszín megtekintése és az épületegyüttes körbejárása során vetődött fel, hogy egy eddig hazánkban nem alkalmazott technikával, és ilyen formában a világon is egyedülálló napóra ideális helye lehet a kerítés sarok oszlopa. A tervek elfogadása után csapatmunkában készült el a ferde számlapú, helyi időt mutató napóra. Ambrus Aladár kitűnő ólomüveg készítő mester kétféle árnyalatú zöld és kék, valamint gyönyörű opálos narancs illetve sárga üvegek felhasználásával alkotta meg a számlapot, amely két vastag üveglap között kap védelmet. A félórás osztású lapon az óraszámozás (VII-XII-V) kézzel festett. Az ovális számlap belső részén megjelenő deklinációs vonalak között az arra sétáló alulról látja a pólusra mutató árnyékvető árnyékát. A számlap 15°-os dőlése a vízszinteshez képest egyrészt a jobb láthatóságot, másrészt a csapadék könnyebb lefolyását segíti. A 75×65 cm-es számlap kovácsoltvas foglalatát Galló János és fia, Galló Zsolt, helyi kovácsmesterek készítették. Az oszlopon elhelyezett tábláról megtudhatók a napóra földrajzi koordinátái, és egy időegyenlet grafikonnal a „pontos idő” meghatározása is lehetséges.

A kiskunfélegyházi városvezetés szándékai szerint rövidesen egy kellemes, padokkal ellátott pihenő-találkozó pontot alakítanak ki a napóra alatt, így kényelmesen szemlélődve merenghetünk el az idő múlásán, vagy a csillagok járásán.

Hozzászólás

hozzászólás