Statio Tranquillitatis

5471

Ötven évvel ezelőtt történt az Apollo-11 nagy utazása, melynek eredménye lett az első holdraszállás. A Statio Tranquillitatis kísérőnk innenső oldalán helyezkedik el. Lássuk, mit tudunk megfigyelni belőle egy jó amatőrcsillagász távcsővel!

Padányi Árpád, Nagykovácsi

Az első sikeres holdraszállás 50. évfordulója alkalmából Nagykovácsiból távcsövem segítségével „meglátogattam” a helyszínt a Mare Tranquillitatisban (Nyugalom Tengere). A 3 perces videó kizárólag a Triangulum Csillagvizsgálóból készült  felvételekből áll, annak képtartalmán a feliratok elhelyezésén kívül nem változtattam. A holdraszállás helyszínét  (Apollo-11 Landing Site) piros pöttyel jelöltem, valamint a közelben levő, a három űrhajós nevét viselő kisebb krátereket is feliratoztam (Armstrong, Collins, Aldrin). Az “űrutazás” hatást a képek egymáshoz illesztésével, másolásával, zoomolásával, forgatásával, döntésével próbáltam elérni. A videón 1:23 mp-tól 1:30-ig sötétben, a „Hold túloldalán” vagyunk.

A felvétel 2019. június 10/11-én készült, 305 mm-es Newton-távcsővel (1500 mm, 4000 mm). Kamerák: Canon EOS Rebel T3i 18.7 MP DSLR, Point Gray Scor20som 2MP.

 

Az Apollo-11 leszállóhelyének környéke Padányi Árpád felvételén. A Nemzetközi Csillagászati Unió a történelmi jelentőségű holdi “kistérségnek” a Statio Tranquillitatis nevet adta, a három űrhajósról pedig krátereket nevezett el, amelyek megfelelő megvilágítottság esetén már 15-20 cm átmérőjű távcsővel is megfigyelhetők.

Hozzászólás

hozzászólás