Távcsövek Tarjánban

498

Több mint 300 amatőrcsillagász vett részt a Magyar Csillagászati Egyesület által szervezett tarjáni távcsöves találkozón.Mizser Attila, Tarján

A Magyar Csillagászati Egyesület július 27-30. között rendezte meg a Meteor ’06 Távcsöves Találkozót a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági táborban. Hazánkban ez volt a tizenegyedik ilyen rendezvény, mely több mint 300 résztvevőjével az eddigi legsikeresebb hazai távcsöves találkozónak számít. A három éjszaka közül kettő volt derült, az összesereglett amatőrök az átlagos hazai viszonyoknál sokkal jobb körülmények között használhatták távcsöveiket a tábor közvetlen fényszennyezéstől mentes ege alatt.

A rendezvény gerincét ezúttal is a több mint 20 előadás jelentette, melyek sorában űrkutatási aktualitások, napfogyatkozás-beszámolók éppúgy szerepeltek, mint Komárom megye csillagászati vonatkozásai, vagy éppen a távcsöves újdonságok ismertetése. Nagy érdeklődés kísérte a szombat délutáni asztrobörzét, melyen számtalan távcső és optika cserélt gazdát.

Az idei távcsöves találkozón is számos érdekességet próbálhattak ki az érdeklődők: Szabó Sándor és Tóth Zoltán 50 cm-es Dobson-távcsövét, az UMA Telescopes új apokromatikus refraktorait, vagy Áldott Gábor protuberancia-távcsövét. A rendezvény egyik érdekes műszere egy igazi távcsőmatuzsálem volt: Posztoczky Károly (1882-1963) 127/1450-es Reinfelder-refraktora, melyet a tatai csillagvizsgáló munkatársai hoztak el a táborba.

A találkozó érdekes színfoltja volt a “Mutasd meg távcsöved!” akció, melynek szerencsés nyertese Deli Tamás lett, aki a hét képén látható 248/1243-as Newton-reflektor tulajdonosa.

Hozzászólás

hozzászólás