Van Gogh megidézése a Csillagászati Intézetben

2262

Művészet és tudomány találkozása: van Gogh Csillagos ég a Rhône felett című művét festették meg csillagászok.

Képfestők, Svábhegy

Az éjszaka mesterséges és természetes fényei, illetve azok helyszíni megfestése is sokat foglalkoztatták a híres holland festőt, Vincent van Goghot. Bár éjjel, egy gázlámpás fényénél festeni komoly kihívásnak bizonyult számára, több híres festménye is született a témában. Ezek közül a Csillagos ég a Rhône felett tartalmazza a legpontosabb csillagászati ábrázolást. A folyópart felett a Nagygöncöl rajzolódik ki, teljes pompájában – igaz, hogy maga az ábrázolt folyópart Arles városában déli irányú, így a valóságban a csillagkép a festő háta mögött kellett, hogy legyen.

Ezt a festményt nyílt lehetősége reprodukálni a közelmúltban az MTA CSFK több csillagászának is, a Képfestők művész párosa segítségével. A két festő, Endrődy Orsolya és Kiss Mónika, végigvezette az első ecsetvonásoknál még bizonytalan kezeket a kész képekig, és közben beavatta a résztvevőket van Gogh saját festési technikáiba is – például hogy ő több lépésnél nem is ecsettel festett, hanem egyenesen a tubusból kinyomva húzta a vászonra a festéket. Az esemény végére pedig minden résztvevő az egyedi élményen túl egy-egy saját van Gogh-interpretációval lett gazdagabb. További képek az eseményről a CSFK oldalán találhatók.

A Képfestők további, nyilvános rendezvényeinek időpontjait és az elkészíthető festményeket a facebook-oldalukon lehet böngészni.

Szöveg: Molnár László

 

Hozzászólás

hozzászólás