Vendégcsillag a Perseusban

2267

Törpenóvából „valódi”, klasszikus nóva! A V392 Persei elnevezésű törpenóva váratlanul megszokott fényessége sokszorosára növekedett, és kis távcsövekkel is láthatóvá vált.

Uhrin András, Stavanger, Norvégia

Nemrégiben jelentették be, hogy Yuji Nakamura japán amatőrcsillagász 6,2 magnitúdós csillagot fedezett fel a Perseus csillagkép területén április 29,4740 UT-kor készült CCD-felvételén. A felvétel 4,0/135-ös teleobjektívvel készült. Nakamura egyik korábbi, április 21-i felvételén még nyoma sincs a csillagnak. Ezen a pozíción ismeretes egy törpenóva, a V392 Persei, amely 17 magnitúdós nyugalmi állapotából 14 magnitúdós felfényesedéseket produkált – egészen mostanáig, amikor a gyors felfényesedés meg sem állt 6,2 magnitúdóig!

Az északi égrész Stavanger mellől, Uhrin András 2018. április 28-án 23:55 UT-kor készült DSLR-felvételén. A Nova Persei már a hivatalos felfedezés előtti éjszakán is igen fényes volt. Figyeljük meg, hogy a Magyarországnál jóval északabbi megfigyelőhelyről mennyivel magasabban láthatóak az északi csillagképek!

A hírt olvasva először az ugrott be, hogy előző éjjel április 28-án, távcsövezés közben észak felé nézve hagytam dolgozni a fényképezőgépet. Rögtön generáltam egy AAVSO térképet, hogy összenézzem vele a fotókat, és örömmel fedeztem fel a kis fénypontot a V392 Per helyén. Sajnos csak JPEG-ben fotóztam, így a fotometriába ezúttal sem vetettem bele magam… Újabb észleléshez reménytelenül felhősnek tűnt az ég, de azért rápillantottam a műholdképre, ahol nem volt összefüggő a felhőzóna. Ezért fél 12-kor (ami NyISZ szerint itt még csak a navigációs szürkület vége) kiautóztam a szokott észlelőhelyemre, a Stavanger városától északra lévő tengerpartra. A Hold alig derengett át a felhőkön, az ÉNy-i horizonton ülő Vénusz viszont fényesen ragyogott. A felhők DK felé mozogtak, már csak várnom kellett, hogy ideérjen a rés. Legalább sötétedik közben az ég… Éjfél után úgy-ahogy kitisztult a Capella környéke, a nóva csillagkörnyezete pedig elég jellegzetes volt ahhoz, hogy már a fotók babrálásakor megjegyezzem. A 10×50-es binoklival odanézve azonnal rá is találtam. A fénybecslés viszont nem volt egyszerű. Halványabb öh-ként egy 70-es csillag adta magát a LM-ben; másik oldalról a közeli 57-es túl fényes volt, a 62-eshez pedig messzebbre kellett kalandozni az égen. Meg kellett küzdenem az apró felhőfoszlányokkal is, amik hol az egyik, hol a másik öh-t homályosították el. Sokszori próbálkozás után „kikristályosodott” a 6,5 magnitúdós becslésem, amit 00:30 NyISZ-kor feljegyeztem. Épp jókor, mert már közeledett az újabb felhősáv. Fotózással ezúttal nem próbálkoztam, nehogy a gép állítgatása közben bezáródjon a felhőrés, és lemaradjak a valódi nóva-fény látványáról…

A  V392 Per-észleléseket várja az MCSE Változócsillag Szakcsoportja!

Keresőtérkép a V392 Per = Nova Per 2018 azonosításához.

Hozzászólás

hozzászólás