A csillagászat és csillagászattörténet külföldi nevezetességei

960

   Miután Európa összes országának bejárása egy ember által lehetetlen, az adatgyűjtéshez az MCSE tagjainak és a Meteor olvasóinak segítségét kérjük. Írják le az utazásuk során tapasztalt csillagászati nevezetességeket, azaz a személyesen látott, másoktól hallott, útikönyvekben olvasott híresebb emlékhelyeket és épületeket. Kérjük, hogy szíveskedjenek a lehető legpontosabb helymegjelölésre (város, utca, házszám), mert ezzel a nyilvántartás és mások utazásának sikerét segítik elő.

Vázlatosan felsoroljuk, hogy mire gondolunk:

   1. Csillagvizsgálók. Lehetnek régi műemlékcsillagvizsgálók (esetleg romok, maradványok, megjelölt hely maradt csak meg) és újabb hívatásos, ismeretterjesztő (Urániák), magán csillagdák épületei vagy kupolái. Említsük meg műszerezettségét (legalább a főműszert) és különösen fontos a látogatási idő megjelölése.
   2. Planetáriumok.
   3. Csillagászati múzeumok, gyűjtemények, emlékszobák. Lehet nagyobb múzeum vagy műemlékkönyvtár fontosabb csillagászati jellegű anyaga: műszerek, könyvek, meteoritek.
   4. Nevezetesebb csillagászok emlékhelyei. Lehet szülőház, tanulóhely, lakóház, észlelőhely, síremlék. Az ilyen helyeken található emléktáblát, szobrot, domborművet, emlékművet fényképezzük le, szövegét jegyezzük fel.
   5. Épületeken vagy parkokban található csillagászati ábrázolások. Állatövi csillagképek, csillagászati festmények, domborművek, szobrok, műszerek, holdórák, csillagászati óraművek, délvonalak stb.

Az adatokat gyűjti, rendszerezi és kérésre tájékoztatást ad:

FARAGÓ ISTVÁN
2040 Budaörs, Kismartoni u. 87.

A Meteor 1990/6. számában megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás