Pater Pál emlékezete

1060

Tanulmányait hazájában, illetve az 1680-as esztendő téli félévében Jénában végezte. Pater Magyarországon evangélikus teológusként és gimnáziumi tanárként működött. Lutheránus vallása miatt azonban az ellenreformáció üldöztetései elől menekülni kényszerült az országból.

Idegen földön talált menedéket: a Német-római Császárságban, Wolfenbüttelben a Brunswick herceg könyvtárosaként dolgozott. A Lengyel Királyság Thorn városában (ma Torun) 1689-től a helyi gimnázium rektora volt; 1705-től Danzigban (ma Gdansk) pedig az akadémiai gimnázium matematikaprofesszora.

Pater főként csillagászati témákkal foglalkozott. Írt a Holddal kapcsolatosan, témául választotta a meteorjelenségeket és a napfogyatkozásokat. Mindemellett meteorológiai tanulmányokat is közölt. Valamennyi (szám szerint hetven) műve az országhatáron kívül – többek között Boroszlóban és Lipcsében – látott napvilágot németül, illetve „deákul”, azaz latin nyelven, például: Den an den Bach über grünenden Wald, De Caelo empyreo, Ephemerides sive Calendaria ab anno 1690 usque ad 1725, De Germaniae Miraculo, De astrologica.

Pater Pál 1724. december 7-én Danzigban hunyt el.

Az Evangélikus Élet 2006/4. számában megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás