Vadász La Silla fölött

  2290

  Ezen a látványos hosszú expozíciós idejű felvételen az Európai Déli Obszervatórium (ESOegyik asztofotós nagykövete, Petr Horálek az ESO La Silla Obszervatóriumának éjszakai nyüzsgését és a chilei Atacama-sivatag távolabbi országútjainak és településeinek halovány fénylését örökítette meg a csillagos égbolt alatt. A háttérben összetéveszthetetlen zöldes derengésként láthatjuk a Föld magaslégköréből származó légkörfénylést is.

  Vadász La Silla fölött. Forrás: ESO.

  A horizonton feldereng a Fiastyúk nyílthalmaz, tagjai, a mítoszok Hét Nővére a távoli hegycsúcsok között lejtik táncukat. Közvetlenül fölöttük a vadász, az Orion csillagkép uralja a fotó legnagyobb részét. Az Orionban mindenfelé számos ionizált gázfelhő és -ív emissziós ködjének vörös foltja dereng. A Tejút egész égbolton átívelő jól ismert sávját is láthatjuk a fényképen.

  A La Silla Obszervatórium Észak-Chilében, 2400 m tengerszint fölötti magasságban működik. Ez a hely büszkélkedhet a Föld egyik legsötétebb éjszakai égboltjával, és már az 1960-as évek óta az ESO egyik fontos pillére. A lenyűgöző fényképet a világ egyik legeredményesebb 4 m-es osztályú csillagászati eszköze, az ESO 3,6 méteres távcsövének épülete mellől rögzítette a fotográfus.

  Forrás: ESO

  Hozzászólás

  hozzászólás