A New Horizons eddigi legrészletesebb felvétele az Ultima Thule kisbolygóról

11712

A NASA New Horizons űrszondája előbújt a Nap mögül, így helyreállt vele rádiókapcsolat, és újra küldi a Földre a 2014 MU69 (Ultima Thule) Kuiper-övbeli kisbolygó közelében történt elrepüléskor gyűjtött adatokat, köztük az eddigi legrészletesebb felvételt a kis égitest felszínéről.

A New Horizons szonda január 4-től a Földről nézve a Nap túlsó oldalára került, így néhány napig csillagunk a rádióvonal közelében volt. Ez idő alatt a szonda nem sugárzott adatokat, cserébe január 18/19-én az addigi legrészletesebb képet küldte el, amelyet a Ralph műszeregyüttes MVIC (Multicolor Visible Imaging Camera) kamerájával az Ultima Thule („legtávolabbi sziget”) kisbolygóról 6700 km távolságból készített 2019. január 1-jén, 7 perccel a legnagyobb megközelítés előtt. A kép felbontása 135 méter/képelem. A korábban közzétett képhez képest a mostani, részletesebb felvételen jobban megfigyelhető a kisebbik összetevőn („Thule”) levő mintegy 7 km átmérőjű mélyedés, benne két nagyobb fényes folttal. A képen a nappal/éjszaka elválasztó vonal (terminátor) közelében a kontraszt igen jó, így kisebb alakzatok is jól kivehetők: több, mintegy 700 méter átmérőjű mélyedés (lyuk, gödör vagy kráter), amelyek vagy becsapódási eredetűek, vagy pedig gáz- és porkibocsátás miatt keletkezett kiüresedések, esetleg beomlások eredményeképp jöttek létre. Az elkövetkezendő hetekben-hónapokban beérkező további képekből a kisbolygó felszíni alakzatai még jobban megérthetők lesznek majd.

Az eddig beérkezett legjobb felbontású kép a 2014 MU69 Ultima Thule Kuiper-övbeli kisbolygóról, amelyet a NASA New Horizons űrszondája a megközelítési fázisban, a kis égitest közelében 2019. január 1-jén történt elrepüléskor, fedélzeti időben 05:26 világidőkor, 7 perccel a legnagyobb közelség előtt készített mintegy 6700 km távolságból a Ralph műszeregyüttes MVIC (Multicolor Visible Imaging Camera) kamerájával (NASA/JHUAPL/SWRI New Horizons Mission)

Érdemes összehasonlítani a következő ábrán az új, részletgazdagabb képet és a kisbolygó megközelítése során korábban, a kis égitesttől mintegy 137 ezer km távolságból készült felvételt.

A NASA New Horizons űrszondája által a 2014 MU69 Ultima Thule Kuiper-övbeli kisbolygóról közeledőben készített két felvétel összehasonlítása: 137 ezer km-ről készített alacsonyabb felbontású, kevésbé részletgazdag kép (balra) és a 6700 km-ről készített részletesebb, 135 méteres felbontású felvétel (jobbra) (NASA/JHUAPL/SWRI New Horizons Mission)

A New Horizons űrszonda Ralph műszeregyüttesének elhelyezését mutatja az alábbi kép a szonda fedélzetén.

A NASA New Horizons űrszondája Ralph műszeregyüttesének elhelyezkedése a szonda fedélzetén. A méretek érzékeltetésére: a nagy parabolaantenna ármérője 2,1 méter (NASA/JHUAPL/SWRI New Horizons Mission)

A beérkezett újabb felvételek segítségével a kisbolygó tengely körüli forgási periódusát is sikerült pontosítani: a korábbi 15±1 óráról 15,9±0,1 órára. Az eddigi felvételeken sem por, törmelék vagy porgyűrű, sem pedig kísérő hold nem látszik a kisbolygó közelében, a szonda pordetektora nem detektált porszemcséket az Ultima Thule környezetében. A New Horizons űrszondáról a 2014 MU69 Ultima Thule-elrepüléskor készült felvételek és mérési adatok mintegy 20 hónapon keresztül (2020 őszéig) érkeznek meg a Földre.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Forrás:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás