Andrew Fabian a 2020-as asztrofizikai Kavli-díj nyertese

1911

Andrew Fabian kapta a 2020-as asztrofizikai Kavli-díjat a galaxisok és környezetük közti kölcsönhatások terén végzett úttörő kutatásáért. A Kavli-díjat kétévente osztják olyan kutatók között, akik nagy hatású asztrofizikai, nanotechnológiai, vagy neurológiai kutatásokat végeznek, a természetről alkotott képünket fejlesztve a legapróbb skáláktól a legnagyobbakig. A díjat a norvég-amerikai Fred Kavlin által létrehozott Kavlin Foundation, a Norvég Oktatási és Kutatási Minisztérium és a Norvég Tudományos Akadémia közösen adja.

Andrew Fabian, a 2020-as asztrofizikai Kavli-díj nyertese (© Sam Fabian)

A Norvég Tudományos Akadémia elnöke, Hans Petter Graver nyilatkozata szerint a 2020-as Kavli-díj nyertesei olyan igazán előremutató kutatást végeznek, amely mélységében befolyásolja az emberiséget, mind a jelen, mind a jövő generációinak irányt mutatva. Andrew Fabian a fekete lyukak galaxisaikra gyakorolt kis skálás és nagy skálás hatásainak témakörében végzett, kitartó munkásságának hála rengeteget tudtunk meg a galaxisok „ökoszisztémájáról”. Kutatók évtizedeken át dolgoztak a galaxisok mechanikáján és fizikai folyamatain, belső működésükről pedig ennek köszönhetően sok újat is tanulhattunk; de Fabian különleges megközelítésének hála olyan, több skálán átívelő tudásra tettünk szert, mellyel ezen óriási rendszer összképét darabonként össze lehet rakni.

A jelenlegi kozmológiai elmélet szerint az Univerzum egy „élő” szervezet, melyben a gáz galaxisokba és központi fekete lyukakba áramlása, illetve az ezzel járó felszabaduló energia visszavándorlása a galaxisokba és környezetükbe mind alapvető szerepet játszanak. Az Univerzumunk legsötétebb objektumai, a fekete lyukak az őket körülvevő gázra, porra és csillagokra gyakorolt gravitációs hatásukon keresztül figyelhetőek meg, az így nagy sebességre gyorsuló anyag pedig intenzíven sugároz, főként röntgentartományban. A megfigyelő röntgencsillagászat mutatta meg nekünk a Világegyetem ezen extrém forró és nagyenergiájú objektumait, lenyűgöző bizonyítékokként a fent említett folyamatokra, és megmutatva nekünk, hogyan befolyásolják alapvetően az Univerzum e hatalmas alkotóelemei a Világegyetemünk teljes fejlődését.

Andrew Fabian a Cambridge-i Egyetem professzora, röntgencsillagászati eszközökkel keresi a választ az Univerzum nagy fizikai kérdéseire. A nagyskálás galaktikus evolúciótól kezdve egészen a galaxisok központi fekete lyukainak fizikájáig átívelő kutatásának segítségével összefüggéseket tudott alkotni a szupernagytömegű fekete lyukak körüli lokális körülmények és a galaxisokon belül, illetve galaxisok között zajló gázáramlások között. Bebizonyította, hogy a galaxisok szívében lakozó szupermasszív fekete lyukak hajtják a forró gázkiáramlásokat, Univerzumszerte újraosztva az energiákat és így létrehozva a jövő galaxisainak építőelemeit.

A Kavli-díj nyerteseit általában a norvégiai Oslo városában ünneplik, ahol egy, maga V. Harald norvég király vezette ceremónián kapják meg kitüntetéseiket, amelyet a Nobel-békedíj átadási ünnepségének is helyet adó oslói Városházán megrendezett bankett követ. A koronavírus járvány miatt az idei ünnepséget elhalasztották és 2022 szeptemberében a következő díjátadóval együtt fogják megrendezni.

Forrás: EurekAlert

Hozzászólás

hozzászólás