Gyorsjelentés: bozóttűz tombolt a Siding Spring-i Obszervatórium területén

941

A vasárnap délután a különböző csillagászati levelezőlistákra postázott jelentések alapján egy Ausztráliában hirtelen fellobbant bozóttűz komolyan fenyegette a Siding Spring Observatory területén működő teleszkópokat. A 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott Brian P. Schmidt professzor levele szerint az 1,35 méteres SkyMapper teleszkóp hőmérsékleti szenzorai 65°C-ot jeleztek, ami ugyan nem érte el a 2003-as tűzvész során az elődje, a GMT (Great Melbourne Telescope) 75°C-nál magukat megadó érzékelőinek értékeit, de a távcső jelenleg off-line állapotban van. Az AAT (Anglo-Australian Telescope) szenzorai ugyanakkor jóval 100°C feletti értékeket jeleztek. Schmidt szerint a Bakos Gáspár (Princeton) vezetésével működő HAT-South projekt kamerái talán megúszták, a többi eszköz azonban komolyan károsodhatott, ezért azt javasolta, hogy függesszék fel a működésüket, függetlenül attól, hogy a különböző szenzorok milyen értékeket jelentenek.

Robert McNaught – miután sikerült újra működő internetkapcsolat közelébe kerülnie – jelezte, hogy az SSO munkatársai közül mindenki biztonságban van, de nagyon aggódnak az obszervatórium miatt. Szerinte a látogatóközpont biztosan károsodott – egyes jelentések szerint meg is semmisült -, de más épületek is károkat szenvedtek. Levele alapján a teleszkópok állapotáról nincs információja, bár a 2,3 méteres távcső számítógépeire be tudott jelentkezni. Szerinte az AAT-nek nem lehet baja, hiszen annak az épülete jól védett és biztonságos, de mivel a kiürített területen van, közelebbit nem lehet tudni róla. Félő, hogy a munkatársak házai közül is sok a tűzvész áldozatául esett.

A tűzvész óriási füstfelhője az Siding Spring Observatory közvetlen közelében. A nagy kupola középen a 3,9 méteres Angol-Ausztrál Teleszkópé.
[NSW Rural Fire Service]

Egy másik szögből 30 perccel később készült felvétel drámai módon mutatja a helyzet komolyságát.
[NSW Rural Fire Service]

A HAT-South kamerái valószínűleg megúszták a tűzvész pusztítását, bár a sűrű füst biztosan nem használt nekik…
[HAT-South projekt]

Hozzászólás

hozzászólás