Különös naplemente február másodikán

1064

A néphit szerint, ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a barna medve barlangjából kilépve meglátja saját árnyékát, akkor még hosszan tart a tél, amennyiben felhős idő fogadja, akkor rövidesen beköszönt a tavasz.

Az elmúlt napok ködös időjárása után országszerte számos helyen napsütés köszöntött ránk ezen a jeles dátumon. A naplemente több tényező miatt is  rendkívül érdekesnek mutatkozott Veszprém belvárosából megfigyelve.

– Központi csillagunk korongja a Ferencesek Temploma felett nyugodott le a kép készítésének időpontjában, amelynek színe, a párás idő miatt a  szokásosnál is vörösebb volt.
– A légköri refrakció töredezetté alakította az égitest peremét, amelynek tetején ritka jelenség, a hőmérsékleti inverzió miatt kialakult zöld sugár villogott.
– A képsorozat felvételekor éppen egy távoli repülőgép húzott el központi csillagunk előtt, amelynek útja animáción jól nyomon követhető. Nagyobb méretben megtekinthető itt.

A Veszprémi Állatkert medvéi kijöttek ugyan lakóhelyükről, de nem elsősorban a napsütés serkentette őket, hanem a környékbeli óvodások számára szervezett csoportos etetési akció.

A tudományos meteorológiai megfigyelések nem igazolták az említett néphit jogosságát, így bízvást reménykedhetünk a tavasz mielőbbi eljövetelében.

Hozzászólás

hozzászólás