Lakható bolygó, médiacsillagászat – az érem másik oldala

1013

A következőkben a Gliese 581c esetével kapcsolatban felvetődött néhány kérdésre szeretnék reagálni, már csak a mundér becsületének védelmében is. Az előzményeket nem részletezném, azok elolvashatók Ksl blogbejegyzésében, illetve az abban linkelt cikkekben.

Röviden csak annyit, hogy a Gliese 851c kapcsán Hargitai Henrik (HH) egy májusi ÉS-cikkben és a Természet Világa októberi számában az előbbi cikk kibővitett változatában gyakorlatilag szándékos félrevezetéssel ("Egy ilyen optimalizált paramétereket bemutató cikk már nem kegyes csalás.") vádolta meg nem csak az ESO-t, de mindazokat, akik az ESO PR alapján a felfedezésről hírt adtak, köztük a Hírportált is. Félreértés ne essék, jelen gondolatok nem a Hírportál vagy a saját védelmemben születtek (én írtam az ominózus beszámolót), védekezni szerintem egyébként sincs okunk.

A mi híradásunkat utólag visszaolvasva úgy látom, hogy a cikkünk eléggé mértéktartó volt. A lakhatósági zónával kapcsolatos részben több a feltételes mód, mint a kijelentés. A híradás "bombasztikus" címével lehet vitatkozni, de az nem nagyon rugaszkodott el az eredeti ESO PR címétől.

A cikkben leírtak, mint ahogyan HH is megjegyzi, nem valami uli-buli forrásból származtak, hanem a világ egyik legnagyobb csillagászati szervezetének oldaláról, oda nyilván nem kerülhet fel akármi, gondolom, többen is megnéznek egy anyagot, mielőtt az ott megjelenik. HH persze vitázhat az ESO "piárosainak" módszereiről, de kommunikációval foglalkozó szakemberként (a honlapjáról legalábbis ez derül ki) tudnia kell, hogy ez így működik. A szakmán kívül kit érdekelt volna bárhol a világon a "The HARPS search for southern extra-solar planets" eredeti cím magyarosítása. Szerintem a szakcikk egyébként az eredeti angol címben megadott témáról szólt csak szigorúan, a lakhatósági zóna és a folyékony víz csak egy kötelezően bemutatandó kűrelem ebben a témakörben, s a szerzők ezt egyáltalán nem is vitték túlzásba.

Arról persze lehet, s talán érdemes is vitatkozni, hogy ezt az egész lakhatósági zóna meg folyékony víz (folyomány: az élet bizonyos formáinak esetleges létezése) dolgot az exobolygóknál kellene-e a terület ilyen korai állapotában ennyire hangsúlyozni, de ezt nem mi kezdtük el, s én úgy látom, hogy ebben az ügyben (más cikkeinkben is) mi mindig inkább feltételes módot használtunk.

HH azt mondja, hogy a belinkelt – még el nem fogadott – szakcikk (egyébként úgy látom, hogy gyakorlatilag változtatás nélkül jelent meg május 9-i elfogadási dátummal) alapján csak minimális információt tudnak a szerzők a bolygóról, a többi modellszámítás (az ő olvasatában inkább spekuláció) eredménye. Ilyen alapon a csillagászati szakirodalom jelentős részét negligálni lehetne, mert tele van modellszámításokkal. Az exobolygókról meg tényleg csak a pályaelemeket, meg legfeljebb a tömeget ismerjük több-kevesebb pontossággal, a többi valóban valamilyen feltevéseken alapuló számítás, de ez nem csak a Gliese 581c esetében van így. Kicsit jobban sarkítva: az exobolygók léte és pályaparaméterei is (a radiálissebesség-görbéken és fénygörbéken alapuló) modellszámítások eredményei.

Egy pillanatra visszatérve még a címadásra és a "félrevezetésre". Az elképzelt példám az emberek mindennapi életét az exobolygóknál sokkal jobban érintő témakörből, a rákkutatás területéről származik. Természetesen itt abszolút outsider vagyok, de azért nagyjából sejtem, hogy az "Újabb radikális előrelépés a rák gyógyításában" jellegű szalagcímek mögött egy, a köz számára érthetetlen, mondjuk a Nature-ben megjelent biokémiai szakcikk áll, amelyben a kutatók leírják, hogy bizonyos új anyagokra hogyan reagáltak a rákos sejtekkel előzőleg beoltott laboratóriumi egerek, s esetleg mellékesen megjegyzik, hogy talán az új módszer esetleg valamikor majd alkalmazható lesz, egyelőre ismeretlen hatásfokkal, emberek esetében is. HH nyomán azonban minden ilyen jellegű híradás ellen fel kell emelni szavunkat, nem feledkezve meg arról, hogy az emberek félrevezetését is megemlítsük … (Előre is elnézést kérek a rákkutatóktól az esetleg botor párhuzam miatt.)

Összefoglalva én úgy látom, hogy se az ESO, se a nyomukban mi a "spekulációinkkal" nem okoztunk jóvátehetetlen károkat az emberek lelkének azon csücskében, ahol az exobolygók lak(hat)nak 🙂

Hozzászólás

hozzászólás