Miért van két csóvája a Lulin-üstökösnek?

1955

Az üstökösök természetének egyes számú, évezredek óta ismert tulajdonsága, hogy a csóva mindig a Nappal ellentétes irányba mutat. Ennek az az oka, hogy a csóvát a Napból áramló napszél, a sugárzás, a sugárnyomás hozza létre, tehát törvényszerű, hogy a Nappal ellentétes irányba mutatnak. A csóvák azonban kétfélék lehetnek. Az ioncsóva mindig pontosan a Nappal ellentétes irányba mutat, mert az ionokat a napszél "magához köti", és több száz km/s-os sebességgel ragadja el az üstökös környezetéből. Az ionokhoz képest összehasonlíthatatlanul nehezebb porszemek azonban inkább szétterülnek, lemaradnak az üstököspálya mentén. Persze azért a porszemeknek is van egy Nappal ellentétes irányú mozgásuk, így végül ez a csóva sem mutathat a központi csillagunk felé. A Lulin-üstökös csóvái azonban 180 fokos szögben állnak, tehát az egyiknek törvényszerűen a Nap felé kell mutatnia. De vajon miért?

 

A klasszikus megjelenésű Hale-Bopp-üstökös. A kék színű, egyenes csóva az ioncsóva, a szétterülő, kissé elhajló, sárgás színű pedig a porcsóva.

Az ellencsóva kialakulásának tisztán geometriai okai vannak! A Nap-üstökös-Föld helyzet kedvező alakulása esetén "belátunk" a két csóva közé, ami azt a benyomást kelti, mintha az egyik a Nap felé mutatna. Ennek legfőbb feltétele, hogy közel legyünk az üstökös pályasíkjához. Mivel a Lulin-üstökös pályasíkja csak 1,6 fokkal hajlik a földpálya síkjához, ez a helyzet folyamatosan fennáll. Ezért látható már hetek óta látványos ellencsóva (a felvételeken általában balra, kelet felé), amihez persze az üstökös jelentős portermelése is hozzájárul. Merthogy az ellencsóva mindig a porcsóvából alakul ki.

Az ellencsóva kialakulásának egy lehetséges geometriáját mutató ábra. A lényeg, hogy csak látszólagos képződményről van szó, a valóságban az ellencsóva sem mutat a Nap felé.

Várhatóan azonban napokon belül egy irányba fog mutatni a két csóva, miután az üstökös február 26-án eléri szembenállását. Akkor a most nyugat felé mutató ioncsóva átfordul kelet felé, a porcsóva irányába, így az égitest felveszi a klasszikus megjelenési formát.

Hozzászólás

hozzászólás